Duurzaam Bouwen

Basisschool Het Baken neemt zonne-energie-installatie in gebruik

De Stroming, de vereniging voor Protestants Christelijk Onderwijs in Altena, neemt haar eerste zonne-energie-installatie in gebruik. Op basisschool Het Baken in Werkendam plaatste lokaal inkoopcollectief Duurzame Energie coöperatie Altena Biesbosch U.A. (DEcAB) een installatie met 128 zonnepanelen van de Duitse fabrikant Centrosolar. Het opwekken van eigen zonne-energie wordt onderdeel van het lesprogramma van de scholengemeenschap.

De zonne-energie die de installatie op basisschool Het Baken opwekt wordt gebruikt voor de vier aardwarmtepompen van de school. De heer Van Ooijen, directeur van Het Baken: “Onze school heeft een mooi schuin dak op de zuidzijde, dat zich zeer goed leent voor zonnepanelen. Door de zonne-energie-installatie te koppelen aan onze warmtepompen verwachten we optimaal van de duurzame energie te profiteren en een rendement van 50 procent te behalen. Dat is natuurlijk een heel mooi percentage.”

De WVI, de Werkendamse Verwarmings Industrie, zorgde voor de koppeling van de energie- en verwarmingsinstallatie en sponsorde de school met een verbruiksinformatiepaneel. Op dit paneel kan iedereen in de school zien hoeveel zonne-energie er wordt opgewekt en verbruikt. Hiermee worden zonne-energie en duurzaamheid op een speelse manier concreet gemaakt voor de leerlingen.
DEcAB kon toegevoegde waarde leveren door het opstellen van de businesscase en het verzorgen van het lespakket, waar de kinderen in de hogere klassen dit jaar nog mee aan de slag gaan.

De zonnepanelen zijn van Duitse makelij en werden gekozen aan de hand van de zorgvuldige voorselectie van DEcAB. De basisschool selecteerde een nieuw type paneel. de S-Class Vision van Centrosolar, voor op-dak-montage. Bij deze nieuwe zonnepanelen is zowel de voor- als de achterzijde van glas. Traditionele panelen zijn voorzien van een kunststof achterzijde. Volgens Erik de Leeuw, Commercial Director van Centrosolar, toonden verschillende kwaliteitstests aan dat de glas-glasconstructie de panelen zeer sterk en duurzaam maakt en deze gegarandeerd 30 jaar lang meer vermogen leveren. Het Baken koos de panelen na een gedetailleerde constructieberekening en op basis van haar esthetische kenmerken.

Het Baken is de eerste school binnen de scholengemeenschap die overstapt op zonne-energie, maar naar verwachting volgen De Sprankel in Dussen en ’t Kompas in Werkendam later ook. “Als school vinden we het belangrijk kinderen mee te geven hoe je bewust omgaat met de maatschappij en het milieu. Aangezien de huidige prijs van zonnepanelen gunstig is en deze investering een aanzienlijke kostenbesparing oplevert, bleek het nu het geschikte moment voor de overstap”, aldus Van Ooijen.

Van Ooijen besluit: “Door gebruik te maken van de beschikbare technieken voor duurzame energieopwekking, doen wij als school een appѐl op de toekomstige generaties ten aanzien van duurzaamheid en zorg voor het milieu. Wij hopen dat dit andere scholen ook inspireert om over te stappen op duurzame energie.”

Ook interessant