Duurzaam Bouwen

Bard Gruppe bouwt windparken in Nederlandse Noordzee

De Duitse windmolenbouwer en windparkontwikkelaar Bard Gruppe mag twee nieuwe Nederlandse offshore windparken gaan bouwen in de Noordzee. Bard Gruppe won hiervoor de aanbesteding. De windparken komen zo`n 55 kilometer boven Schiermonnikoog te liggen. Het gaat om twee parken met elk 300 MW aan capaciteit.

De Nederlandse overheid had een budget van 4,5 miljard euro beschikbaar om offshore windparken te realiseren. Van de beschikbare 4,5 miljard euro gaat er ruim 3,5 miljard euro naar Bard Gruppe. Dat betekent dat er bijna 1 miljard euro overblijft voor een kleiner derde park van maximaal 100 MW. De locaties waar Bard Gruppe aan de slag gaat betreft GWS Offshore NL1 en Bard Offshore NL1. Bard was van de overgebleven kandidaten voor de aanbesteding de enige die zich richtte op windparken noordelijk van Nederland. De andere kandidaten keken allemaal naar de westkust.

Aan de westkust van Nederland liggen echter al twee windparken. Bij Egmond aan Zee bezitten Shell en Nuon een 108 MW-windpark en Eneco en de reeds failliete holding Windpark Q7 realiseerden voor IJmuiden het windpark Amalia met 120 MW. Bard Gruppe moet voor augustus 2013 met de bouw van de windparken beginnen.

Gebaseerd op: Energie+