Algemeen

Banken zijn voorzichtiger geworden met financiering bouw

Banken zijn voorzichtiger geworden met de financiering van bouwprojecten. Yvonne van Genugten, sectormanager bouw & vastgoed bij de Rabobank, spreekt echter tegen dat de bank minder geld in de bouw wil stoppen. Dat er minder geld naar de bouw gaat heeft vooral te maken met de bouwmarkt zelf.

Jan van der Doelen, sectormanager bouw & og bij ING, constateert dat de vraag naar nieuwbouwwoningen in een vrije val is geraakt. Ten opzichte van drie jaar geleden zijn er meer risico`s verbonden aan het financieren van bouwprojecten. Daardoor opereren ontwikkelaars en bouwers voorzichtiger. Enkele jaren geleden was de bouwmarkt booming, waardoor banken de spelregels voor financiering flexibel toepasten. De ondergrens van 70% is gehandhaafd, maar in het verleden werd die regel niet altijd even strikt gehanteerd. Nu moeten er wel zeer goede argumenten op tafel komen om met minder dan 70% voorverkopen genoegen te nemen.

Erik Stainmaier, bankier bij ABN Amro, merkt dat ontwikkelaars net zo realistisch zijn geworden als banken. Ze willen niet starten met bouwen als de ondergrens niet is gehaald. Hij kijkt bij de beoordeling van een bouwbedrijf niet zozeer naar de balans maar vooral naar de liquiditeit. Cash is king.

Gebaseerd op: Cobouw
Build for Life