Duurzaam Bouwen

Bank gebruikt daglicht als natuurlijke energiebron

Vandaag opent premier Balkenende officieel het nieuwe hoofdkantoor van de Rabobank Westland. Het gebouw is extreem energiezuinig door onder meer het slimme gebruik van daglicht. Techniplan Adviseurs was als installatie-adviseur onderdeel van het ontwerpteam dat innovatie wist te vertalen naar concrete oplossingen. EénVandaag zendt vanavond op Ned. 1 een reportage over het gebouw uit.

Het nieuwe Rabobank-kantoor in De Lier, ontworpen door architectenbureau Böhtlingk, gebruikt 35 procent minder energie dan een standaardkantoor uit 2008. Het gebouw voldoet daarmee ruimschoots aan de nieuwe EPC, en is zelfs 17 procent energiezuiniger dan de wettelijke eisen per 1 januari 2009.

Van een traditioneel kantoorgebouw is zo’n 40 procent van de energiebehoefte bestemd voor kunstlicht. Tegelijk produceert die verlichting veel warmte die vervolgens ‘weggekoeld’ moet worden. Door minder kunstverlichting toe te passen snijdt het mes dus aan twee kanten: minder energiegebruik voor verlichting én voor koeling.

Het gebouw maakt maximaal gebruik van daglicht. De zon wordt zomers met een speciaal ontwikkelde luifel zo geweerd dat licht wel invalt, maar de warmte niet. Het aandeel van de verlichting in de totale energiebehoefte is hiermee teruggebracht tot zo’n 25 procent. De energiebesparing voor koeling moet daar nog bij worden opgeteld.

De zes meter diepe kantoren hebben over de volle diepte daglicht. Zowel via de buitengevel als via het atrium valt licht in de werkruimten. Via het atrium is dat mogelijk omdat de wanden van de kantoren lichtdoorlatend. Daglicht kan via de buitengevel diep in het kantoor komen door de grote vrije hoogte van de ruimten, 3,30 meter.

Normaal heeft een kantoor een vrije hoogte van 2,70 meter. Toch is de verdiepingshoogte gelijk aan een standaardkantoorgebouw. De ruimtewinst is gevonden in de toepassing van een holle staalconstructievloer waardoor alle installaties zijn weggewerkt en een verlaagd plafond achterwege kan blijven.

Veel van de klanten van Rabobank Westland zijn tuinders, een beroepsgroep die op energiegebied zeer vooruitstrevend is en op een aantal terreinen vooroploopt. De bank kan met dit nieuwe kantoor laten zien minstens zo innovatief als zijn klanten te zijn.