Algemeen

Baksteenfabrikanten luiden noodklok bij overheid

Nederlandse baksteenfabrikanten, verenigd in het KNB, roepen de overheid op om de woningbouw te stimuleren. De afzet van metselstenen dreigt anders in 2010 te zakken tot onder de 900 miljoen stuks waalformaat.

Het Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten (KNB) is niet hoopvol gestemd over de nabije toekomst van de industrie. Ewald van Hal, directeur van KNB, meent echter dat de sector wel zwaardere stormen heeft moeten trotseren. De KNB werd 125 jaar geleden opgericht. Van Hal beschouwt de baksteen als sterke troef binnen het brede aanbod van bouwmaterialen. Het Economisch Instituut voor Bouwnijverheid voorspelt dat de baksteenbranche vergeleken met 1999 zijn afzet zal zien dalen met een derde.

In 2008 daalde de afzet met 8% naar 1,063 miljoen bakstenen. De export nam af met 25% en kwam uit op 171 miloen stenen. De verkoop van straatbaksteen nam echter wel toe, te weten met 6%. Van de 384 miljoen verkochte straatbakstenen werd 9% afgezet als machinaal bestraatbaar pakket. De Nederlanse baksteenbedrijven waren vorig jaar goed voor een totale omzet van 358 miljoen euro. De sector biedt werkgelegenheid aan 1.500 man. Van de baksteenfabrikanten kampt 80% met slinkende orderportefeuilles.

Gebaseerd op: Cobouw

Ook interessant


Build for Life