Architectuur

BURO II-ARCHI ontwerpt kantoorgebouw in agrarische omgeving

Het bedrijf ‘Accent Interim’ bouwde onlangs nieuwe kantoren, in de landelijke omgeving van het West-Vlaamse Beveren. Het gebouw, ontwerpen door het architectencollectief BURO II - ARCHI I, onderscheidt zich dan ook zowel door zijn locatie als vormgeving van het doorsnee kantoorgebouw.
De realisatie van een kantoorgebouw binnen een agrarische omgeving is geen alledaagse opdracht. Het toevoegen van een nieuw gebouw in een ruimtelijke context waar elk referentiekader ontbreekt, waardoor een nieuwe ingreep niet veel meer kan doen dan de aanwezige trend van lintbebouwing, was dan ook een uitdaging voor het architectenbureau BURO II-ARCHI+I. De inplanting van de volumes werd bepaald op basis van toekomstgerichte duurzaamheidsprincipes, zonder rekening te houden met de omringende gefragmenteerde bebouwing.

Na heel wat onderzoek werd geopteerd voor een breed en zeer ondiep gebouw, volledig gesloten naar het zuiden en volledig open naar het noorden, gericht op het landschap. Het geheel bestaat uit twee nagenoeg identieke gebouwen die mits een kleine hoekverdraaiing op een korte afstand achter elkaar zijn ingeplant op het terrein. Het voorste gebouw staat ingeplant op een zekere afstand van de straat. Het waterdoorlatend betonnen plateau vooraan wordt hierbij als parkeerterrein gebruikt.

Met het oog op evolutie…

Bij dit kantoorgebouw werd er bewust gekozen voor een low budget-aanpak. In hoofdzaak komt het erop neer dat de gebouwen later op een eenvoudige manier verder kunnen uitgebouwd worden tot duurzaam exploiteerbare en energievriendelijke kantoren.

Lees verder op Vlaamsearchitectuur.be