Bedrijfsnieuws

BNP Personal Finance en UCBEL fuseren

BNP Paribas Personal Finance, de nummer één van het consumentenkrediet in de distributie, en UCBEL, een jong bedrijf actief in hypothecair krediet, fuseren. Cetelem en Fidexis kondigden vorige maand al aan dat ze zouden fuseren en onder een nieuwe naam gaan opereren, namelijk BNP Paribas Personal Finance (BNPP PF). Daar komt nu dus UCBEL bij. Ze stellen samen ongeveer 300 mensen te werk op de Belgische markt, en zijn goed voor een uitstaand krediet van 920 miljoen EUR. De integratie van de drie entiteiten is voorzien tegen eind 2008.

Deze fusie kadert in de consolidatie van de kredieten aan particulieren in één entiteit. Deze nieuwe entiteit dekt de verschillende noden van een persoon in termen van kredieten. Alle kredieten aan particulieren (kredietkaarten, autokrediet, persoonlijke leningen, krediethergroeperingen en hypothecaire leningen) worden met andere woorden gegroepeerd. BNP Paribas Personal Finance is vandaag de nummer één in Europa op het gebied van krediet aan particulieren (consumentenkrediet en vastgoedkrediet).

De gezamenlijke markt voor vastgoedkrediet en consumentenkrediet was eind 2006 op Europees vlak goed voor 6 000 miljard euro aan uitstaande kredieten. Deze markt groeit bovendien met minstens 10% op jaarbasis. BNP Paribas Personal Finance wil tegen 2010 een uitstaand bedrag van 150 miljard euro beheren. Het bedrijf zou daarmee de enige niet Angelsaksische speler zijn in de wereldwijde top 5.

“De markten waarin we actief zijn, als Cetelem/Fidexis enerzijds en als UCBEL anderzijds, zijn in volle evolutie”, becommentarieert Christian Guiraud (foto), Algemeen Directeur van BNP Paribas Personal Finance Belgium. “Door deze fusie verenigen we onze krachten. Samen kunnen we meer investeren in innovatie en staan we sterker om de toekomst tegemoet te treden. Bovendien kunnen we aan cross selling doen bij mekaars klanten”, besluit hij.

Qua commerciële merknamen zal het merk Cetelem, een vaste waarde binnen het consumentenkrediet, gebruikt worden voor alle kredieten in de distributie, via de directe kanalen (telefoon en internet) en via de auto concessiehouders. De kredieten via de makelaars, zowel consumentenkrediet als hypothecair krediet, zullen onder de merknaam BNP Personal Finance gecommercialiseerd worden.

BNP Paribas Personal Finance is op Europees vlak de nummer 1 van de kredietspecialisten, met een uitstaand bedrag van 100 miljard euro in 30 landen en op 4 continenten. In België is BNP Paribas Personal Finance (Cetelem en Fidexis) nummer één op het vlak van het consumentenkrediet in de distributie, en nummer drie in de globale ranking van de kredietinstellingen op het gebied van consumentenkrediet. BNP Paribas Personal Finance Belgium stelt 275 mensen tewerk en beheert een uitstaand krediet van 460 miljoen euro (eind 2007).
Voor meer informatie: www.cetelem.be of www.bnpparibas-pf.com

UCBEL, filiaal van een dochtermaatschappij van BNP Paribas, telt 15 medewerkers en verstrekt hypothecaire kredieten via makelaars. Op 18 maand tijd heeft UCBEL 15% marktaandeel veroverd van de kredieten die via makelaars geregeld worden. De makelaars zijn goed voor zo’n 15% van de totale hypothecaire markt. UCBEL beheerde een uitstaand bedrag van 460 miljoen euro (eind 2007).
Build for Life