Architectuur

BNA Kubus 2006 voor Frits van Dongen

Architect Frits van Dongen is de laureaat van de BNA Kubus 2006. Uit het persbericht: "Het bestuur van de Bond van Nederlandse Architecten heeft met instemming en waardering de voordracht van de jury gehonoreerd. De jury bestaat uit Jaap van Beusekom, directeur van het Nationaal Pop Instituut, publicist Allard Jolles en de architecten Henk Döll, Rogier Janssen en Liesbeth van der Pol onder voorzitterschap van BNA bestuurslid Rob Louët Feisser. "




" Het thema voor dit jaar is Bijeenkomstgebouwen: architectuur en cultuur. Frits van Dongen heeft naar het oordeel van de jury een ongekend brede ervaring en expertise binnen het thema. Hij is de architect van zowel een poppodium (Heineken Music Hall, Amsterdam, zie foto hieronder) en een bioscoopcomplex (Pathe Arena, Amsterdam, zie foto geheel linksonder) als van een schouwburg (Harmonie, Leeuwarden, zie foto helemaal rechtsboven) en een concertzaal (Philharmonie, Haarlem, zie foto hierboven). " De foto geheel rechtsonder laat de maquette zien van Van Dongen's winnende ontwerp voor poppodium Tagrijn in Hilversum.




"Frits van Dongen is erin geslaagd in alle gevallen tot unieke oplossingen te komen, elk met een eigen sfeer en uitstraling die recht doet aan het eigen karakter van de opgave en de locatie. Hij weet stilistische sjablonen te vermijden. Dat getuigt van het vermogen om diep in de ontwerpopgave af te dalen, de essentie te vatten en van daaruit het gebouw vorm te geven. Hij verschaft artiesten en productiemedewerkers een prima logistieke en functionele structuur.
Bovenal voelt Van Dongen de wensen en behoeften van de verschillende publieksgroepen goed aan en weet daaraan met zijn ontwerpen tegemoet te komen. In zijn gebouwen komt het feestelijke van het uitgaan en samenkomen voor muziek en theater tot uiting.", aldus het oordeel van de jury.