Algemeen

BBM behaalt 87% lagere nettowinst

De bouwgroep Belgische Betonmaatschappij (BBM) realiseerde in de eerste jaarhelft een nettowinst van EUR 1,12 miljoen. Dat is 87% minder de EUR 8,69 miljoen een jaar eerder. De scherpe daling is te wijten aan de problemen bij de kleindochter Muller. BBM verwacht dat de resultaten in de tweede jaarhelft beter zullen zijn.

Wanneer de impact van Muller en een verandering van de waarderingsregels buiten beschouwing worden gelaten, nam de nettowinst van BBM licht toe van EUR 10,13 tot 10,75 miljoen. De halfjaarwinst van BBM werd onderuit gehaald door de zware verliezen bij Muller TP, een dochter van de BBM-bouwdochter Besix. Bij de bouw van een brug in het Franse Jossigny maakte een onderaannemer van Muller een technische fout. Muller was daarvoor niet verzekerd en moet opdraaien voor de kosten.

"We zijn toen de hele toestand bij Muller gaan onderzoeken en hebben managementwissels doorgevoerd", zei Gerard van Acker, de gedelegeerd bestuurder van BBM, op een persconferentie over de halfjaarcijfers. Er werden bij Muller herstructureringen doorgevoerd en 70 banen werden geschrapt. Uiteindelijk trok de operatie bij Muller de nettowinst van BBM met EUR 12,33 miljoen naar beneden. Vorig jaar bedroeg de negatieve impact EUR 1,45 miljoen.

De nettowinst van BBM had een positieve impuls van EUR 2,7 miljoen door een verandering van de waarderingsregels voor lopende werken. "Vroeger boekten we de werken bij voorlopige oplevering, nu gebeurt de boeking volgens de voortgang van de werken", aldus Van Acker, "dat heeft een positieve impact op de resultaten. De verandering kadert in de geplande omschakeling naar de IAS-boekhoudnormen."

De bedrijfswinst daalde over de eerste jaarhelft van EUR 21,76 tot 6,60 miljoen. Een groot deel van de verliezen bij Muller werd bij de operationele resultaten van BBM gevoegd. Zonder Muller en waarderingsverschillen zakte de bedrijfswinst van EUR 24,22 tot 16,27 miljoen. De bedrijfswinst werd in het eerste halfjaar van 2001 omhooggetrokken door het terugnemen van provisies op de stopgezette werf in het Indische Dabhol.

De bedrijfsopbrengsten daalden 7% van EUR 486,36 tot 451,75 miljoen. De lage activiteit bij Muller had een negatieve invloed, net als het stilleggen van de werf in Dabhol. "Onze activiteiten in de Verenigde Arabische Emiraten blijven op een goed niveau draaien. Er is wel politieke onrust door de oorlog in Afghanistan en de dreigende oorlog tussen de VS en Irak, maar de Emiraten profiteren van de hoge olieprijzen", zei Van Acker. Hij merkte wel op dat de omzet in euro een negatieve invloed ondervond van de daling van de dollar. De nationale munt van de Emiraten is immers gekoppeld aan de dollar. De nieuwe waarderingsregels hadden een positieve impact op de omzet.

De Belgische Betonmaatschappij (BBM) zou in de tweede jaarhelft betere resultaten moeten boeken dan in de eerste jaarhelft. Voor een echt economisch herstel is het zeker nog wachten tot de tweede helft van 2003. Dat zei gedelegeerd bestuurder Gerard van Acker op een persconferentie over de halfjaarresultaten.
Build for Life