Algemeen

BAU 2003 lonkt naar Europa

De bouwbeurs in München, BAU 2003, presenteert zich als internationale beurs. De aandacht gaat traditioneel uit naar heel Midden-Europa en nog steeds ook naar Oost-Europa. Met name daar verwacht men bouwvolume vanwege de inhaalvraag. Bovendien wil de beurs een internationaal forum zijn voor architecten, projectontwikkelaars en facility management, in het kader van design en het denken in gebouwconcepten.
Los van alle ontwikkelingen op internationaal vlak, die de beursorganisatie graag op gang wil brengen, blijft BAU overwegend een expositie van het ambacht en van bouwmaterialen. Uit enquêtes blijkt dat het merendeel van de Duitse bezoekers daar voor komt. Editie 2003 zeker, want door de uitgebreide watersnoodramp van deze zomer is er voor de Duitse bouw veel werk aan de winkel. Wellicht ook voor een deel voor meer gespecialiseerde bedrijven uit de rest van Europa. Op een totaal geschat volume van 70 miljard euro per jaar is de herstelschade naar verwachting zo rond de 15 miljard euro in Duitsland en net daarbuiten. De waterschade heeft voor een deel ook invloed op de versnelling van het tempo van renovaties en vervangende nieuwbouw, zeker ook in het deel van de voormalige DDR.

Etaleren van innovaties
Heel verstandig heeft de organisatie een formule gevonden voor het boven water krijgen van innovaties. heel belangrijk voor een beurs. Om iedereen van de exposanten te vriend houden is het inventariseren en etaleren van innovaties overgelaten aan wat je zou kunnen noemen de brancheorganisaties binnen de diverse materiaalgroepen. De halindeling is namelijk voor het grootste deel afgestemd op materiaalsoorten: staal, aluminium en glas, hout, stenen en dakpannen, kunststoffen en tegels. De brancheorganisaties scouten binnen hun sector de bedrijven die innovaties wilen of kunnen brengen, die vervolgens binnen het thema van een hal op wat men noemt Innovation Points geëtaleerd kunnen worden. Een centraal aangestuurde aanpak die wel eens herkenbaar zou kunnen werken voor de bezoekers.

Architects Corner
Heel internationaal brengt de beurs ook weer op diverse stands de zogenoemde Architects Corner. Dat gebeurt met het oog op het toenemende bezoek van architecten en constructeurs / bouwadviseurs. Met deze blikvanger kan een standhouder kenbaar maken dat hij met name aan architecten en specialiste iets bijzonders te melden heeft, vanuit zijn eige product, qua informatie afgestemd op de doelgroep. Op zichzelf een goed idee, apellerend aan de buitenlandse, niet-Duits sprekende ontwerper. Helaas blijkt al te vaak in de praktijk dat de Engelstalige slogan nog niet garant staat voor goede een conversatie en voorlichting in het Engels. Daar zouden de bedrijven en de standhouders iets aan moeten doen. Zeker als ze bij multinationals horen.

Thema’s en congressen
Geen beurs zonder thema’s en randprogramma (Rahmenprogramm). Om enkele voorbeelden te noemen:

Tagung Innovative Gebäudehüllen, een conferentie over innovaties in de gebouwschil, met accenten op duurzaam bouwen en energiebeheer;

Forum Zukunftsfähig Bauen - Architektur für Bauherren, een bijeenkomst waar renovatie, bouwen met hergebruikt materiaal en gebouwefficiency centraal staat;

GlasKon Kongress, een congres dat niet meer alleen over materiaaltechnische onderwerpen gaat, maar ook over de energetische en esthetische kanten van glas als bouwmateriaal tot en met hele gevelconcepten.
Build for Life