Algemeen

BAM heeft sterkste reputatie van de bouwbedrijven

BAM, Nederlands grootste bouwconcern, heeft tevens de sterkste reputatie, gevolgd door Strukton en Van Wijnen. Dat blijkt uit de Building Business Reputatie Monitor, op initiatief van Building Business, tijdschrift voor strategie, marketing en management in de bouw (www.buildingbusiness.com). Het onderzoek is in samenwerking met USP Marketing Consultancy gehouden door de Rotterdam School of Management, Erasmus University onder leiding van Prof.dr. Cees van Riel, Professor of Corporate Communication bij RSM. Hierbij zijn voor het eerst de reputaties van 15 grote Nederlandse bouwbedrijven gemeten. Opvallend is dat de respondenten een ‘innovatieve opstelling’ voor bouwbedrijven van minder belang achten dan voor projectontwikkelaars.

Marktleider BAM geniet bij vakgenoten de sterkste reputatie van de onderzochte bouwbedrijven. Strukton (tweede)en Van Wijnen (derde) zijn de verrassende runners-up in dit onderzoek. Beide bedrijven scoren goed op ‘financieel solide’ en op ‘transparantie’, twee reputatieaanjagers waaraan de respondenten een relatief groot gewicht toekennen. De naamsbekendheid van zowel Strukton als Van Wijnen is echter een stuk lager dan die van BAM.

Hoewel BAM in de totaalscore een voorsprong heeft op Strukton en Van Wijnen, scoort BAM toch slechts bij 3 van de 7 reputatieaanjagers een eerste plaats. ‘Servicegerichtheid’ is een van die drie; servicegerichtheid is volgens de respondenten überhaupt de belangrijkste reputatieaanjager voor bouwbedrijven. Opvallend is dat de respondenten een ‘innovatieve opstelling’ voor bouwbedrijven van minder belang vinden dan voor ontwikkelaars.

VolkerWessels (zevende), met zijn decentrale organisatiestructuur, heeft zijn concernnaam pas de laatste jaren heel voorzichtig verbonden aan zijn ruim honderd dochterbedrijven. Velen in de markt wisten lang niet welke bedrijven precies tot het concern behoren, en vaak is dat nog onduidelijk. Dat heeft uiteraard zijn weerslag op de reputatie en verklaart de relatief bescheiden totaalscore van deze één na grootste bouwer van ons land.

Familiebedrijf Hurks (achtste) nestelt zich als relatief kleine speler uitstekend tussen de grote jongens, ondanks een heel beperkte naambekendheid. Een hoge score haalt het bedrijf onder meer op ‘anderen aanbevelen zaken mee te doen’, vaak een voorbode tot stijging in de totaalscore in de komende jaren. Ook het nog kleinere Vorm Bouw doet het goed in de totaalscore tussen de landelijke concerns.

Onderzoeker Cees van Riel stelt naar aanleiding van dit onderzoek: Ik beschouw de resultaten van dit onderzoek echt als opmerkelijk. Het is gehouden onder special stakeholders, onder mensen dus die rechtstreeks bij de bouwsector betrokken zijn. Een paar weken geleden hebben wij als Reputatie Instituut ook een algemeen onderzoek gehouden bij de 30 grootste bedrijven van Nederland. Toen bleek VolkerWessels als bouwbedrijf de beste reputatie te hebben, met scores die op drie punten in de top 5 zaten. Onder vakgenoten blijkt echter BAM de beste reputatie te hebben. Er is dus een tegenstelling tussen het grote publiek en de ‘insiders’. Hoe dit komt is niet duidelijk en moet nader worden uitgezocht.

Drie andere zaken vallen nog op. Onder ontwikkelaars is de reputatie van bouwers beduidend beter dan onder adviseurs en overheid. Meer dan bij ontwikkelaars, corporaties, adviesbureaus en gemeentelijke ontwikkelingsbedrijven en -diensten is bij bouwbedrijven ‘transparantie’ en ‘financieel solide’ een belangrijk element van overweging om zaken met ze te doen. De onderlinge verschillen bij bouwbedrijven zijn vooral groot op ‘financieel solide’, ‘maatschappelijk verantwoord’, ‘goed werkgeverschap’ en ‘innovatief’. Dat betekent dat er over het algemeen weinig aan reputatiesturing gedaan wordt. Er valt op dat punt nog veel te verbeteren. Omdat de meting vanaf nu jaarlijks herhaald zal worden, kan worden gemeten wie op welk onderdeel in zijn reputatie gaat stijgen of dalen.

Het onderzoek
In het onderzoek zijn de twaalf grootste bouwconcerns van Nederland betrokken, plus een drietal bedrijven uit de omzetcategorie 100 tot 250 miljoen euro. Er zijn ruim 800 interviews uitgevoerd onder beleidsbepalers, -beleidsmedewerkers en commercieel verantwoordelijken bij aannemers, ontwikkelaars, gemeenten, corporaties, architecten en grote fabrikanten. Per onderzochte partij zijn minimaal 90 waarnemingen gedaan. Het onderzoek is uitgevoerd door USP Marketing Consultancy in Rotterdam, daarbij geadviseerd door Prof.dr. Cees van Riel. Reputaties zijn op zeven reputatieaanjagers gebaseerd, waarachter 25 attributen (vragen) liggen. Ook zijn communicatie expressiviteit en gedragsintenties gemeten.

Rotterdam School of Management, Erasmus University is een internationaal zeer hoog aangeschreven business school die bekend staat om zijn baanbrekend onderzoek naar duurzaam ondernemen en de ontwikkeling van internationale zakelijk leiders. Het biedt een brede waaier aan Bachelor-Master, doctoraal, MBA en Executive Education programma's. RSM staat in de top 10 van Europese business schools. Zie ook www.rsm.nl

Ook interessant


Build for Life