BAM en Universe Architecture lanceren revolutionaire robo-printer

  NL   8 juni 2016 Bron: BAM
Op woensdag 8 juni wordt de eerste 3D BUILDER ter wereld in gebruik genomen op FabCity. Deze ‘bouwmachine’ is de eerste in zijn soort waarbij de vrije vorm print techniek gekoppeld is aan robotica uit de automotive industrie. Deze baanbrekende innovatie maakt vrije vorm architectuur mogelijk, maar ook het realiseren van ingewikkelde gevels met ornamenten. De nieuwe robot met verwisselbare printkop print steen en beton volgens de Italiaanse D-Shape methode. Nieuwe print-technieken voor bijvoorbeeld staal en isolatie kunnen in de toekomst worden gekoppeld. Ook kunnen in samenwerking met robotica partner AcoTech uit Eindhoven rupsbandjes onder de robot worden gezet zodat deze straks autonoom over de bouwplaats kan rijden. De 3D BUILDER gaat op FabCity, de tijdelijke duurzame campus op de Kop van het Java-eiland in Amsterdam, een begin maken met de bouw van het Landscape House op schaal 1:4.

Architect Janjaap Ruijssenaars van Universe Architecture: ''Het is fantastisch om gezamenlijk een machine te bedenken die iets nieuws mogelijk maakt. Tijdens de Renaissance was dat veel gebruikelijker voor architecten.”

Rutger Sypkens van BAM Bouw en Techniek: “Naast de vormvrijheid zijn we zeer gegrepen door het circulaire proces. Betongranulaat maar ook reeds gemaakte prints kunnen in een later stadium weer als grondstof voor de machine dienen’'.

BAM en Universe Architecture lanceren revolutionaire robo-printer op FabCity

Methode 3D BUILDER

De methode is te vergelijken met een inkjet printer, maar in plaats van inkt op papier te druppelen wordt een bindvloeistof laag voor laag op zand gedruppeld die zo verhard tot steen in elke gewenste vorm. De nu in Amsterdam gebruikte materialen komen veel in de natuur voor en werden door de Romeinen en Chinezen al eeuwen geleden gebruikt voor het versterken van bijvoorbeeld de Chinese muur.

Geschiedenis

In 2013 maakte architect Janjaap Ruijssenaars (Universe Architecture) bekend een gebouw zonder begin of einde (Landscape House) met een 3d printer te gaan maken. Eind 2015 werd in opdracht van BAM, die de directe manier van maken en de circulariteit van de materialen omarmt, de eerste stap gezet; een 3d geprint stadsbankje van steen voor de stad Amsterdam.

Lancering op FabCity

Egbert Fransen, Cultureel intendant van het officiële EU2016 Arts & Design programma Europe by People: “Dat de realisatie van deze unieke samenwerking plaats vindt op FabCity is voor mij het bewijs dat als je verschillende innovatieve partijen, groot en klein, bij elkaar zet er baanbrekende initiatieven uit voortkomen die relevant zijn voor de ontwikkeling van de stad van de toekomst.” Op FabCity zijn vijftig paviljoens, werkplaatsen, installaties en prototypes te zien waarbij duurzaamheid en circulaire economie centraal staan. FabCity is voor iedereen gratis toegankelijk t/m 26 juni 2016. www.europebypeople.nl/fabcity.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo