Algemeen

BAM NBM betaalt niet meer voor HBG

BAM NBM hoeft het Spaanse Grupo Dragados voor HBG vrijwel zeker niet meer te betalen dan 715 miljoen euro. Oorzaak zijn de mindere prestaties van de bouwactiviteiten van het Rijswijkse concern in de eerste helft van dit jaar.

Tussen BAM NBM en Dragados bestaat de afspraak dat de overnameprijs stijgt als achteraf blijkt dat HBG beter presteert dan verwacht. In dat geval zou niet 20,10 maar 21,25 euro per aandeel worden betaald, oftewel 756 miljoen euro in totaal. HBG blijkt echter veel minder te draaien dan vooraf was ingeschat, zo maakte topman W. van Vonno bekend op de buitengewone aandeelhoudersvergadering van BAM NBM.

Om tegenvallers op onder meer Duitse projecten op te vangen, moet HBG een voorziening treffen, die volgens Van Vonno “tussen de 50 en 100 miljoen euro” ligt.

Na het boekenonderzoek heeft BAM NBM bovendien besloten HBG tussen de 30 en 40 miljoen euro lager te waarderen dan Dragados. Het verschil zit hem met name in “een belastinggeschil”, dat door BAM NBM scherper wordt begroot dan het Spaanse bouwconcern. Volgens Van Vonno hebben de tegenvallers geen gevolgen voor de winstverwachting van BAM NBM omdat “HBG pas per 1 juli wordt geconsolideerd.”

Vraagtekens
De aandeelhouders van BAM NBM stemden woensdag in met de overname van HBG. Een deel van de beleggers zette wel vraagtekens bij de snelheid van de acquisitie en vooral ook de opname van HBG-topman C.J. Reigersman in het bestuur van BAM NBM. Reigersman is volgens hen omstreden vanwege zijn moeizame relatie met de aandeelhouders van HBG. Vorig jaar werd de bestuurder door de Ondernemingskamer beticht van wanbeleid tijdens de zogenaamde ‘baggeroorlog’ tussen HBG, Boskalis en Heijmans.

Volgens directeur P. de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) gelooft Reigersman ook helemaal niet in een combinatie van twee grote Nederlandse bouwers. “Om die reden heeft hij eerder Heijmans nog afgewimpeld. En nu moeten wij geloven dat hij zich wel thuis voelt bij BAM NBM”, gaf De Vries af op Reigersman.

President-commissaris J. Kleiterp van BAM NBM benadrukte dat Reigersman juist hard nodig is bij de integratie van HBG. “Hij werkt in verschillende functies al dertig jaar bij HBG. Hij kan dus een belangrijke rol spelen bij het in elkaar schuiven van beide bedrijven.” De 56-jarige Reigersman wordt vice-president van de BAM Groep, de nieuwe naam voor de bouwreus. Dat betekent volgens Kleiterp echter niet dat Reigersman automatisch de opvolger wordt van de 61-jarige Van Vonno, die over een paar jaar afscheid zal nemen. “Elk lid van de raad van bestuur kan Van Vonno straks opvolgen. Daarover is nog niets beslist.”
Build for Life