Architectuur

Auditorium: Aires Mateus - donderdag 12 oktober 2006

Stad en Architectuur vzw presenteert een vijfde jaargang architectuurlezingen AUDITORIUM als dé sterkhouder van haar jaarprogramma. Het wordt weerom een reeks waarin jong aanstormend talent de confrontatie opzoekt met doorwinterde bouwers. We laten jonge ontwerpers aan het woord die voor hun vernieuwend gedachtegoed een plaats zoeken. Maar ook grote bekendheden namen de uitdaging aan. Binnen- en buitenlandse ontwerpers komen naar Leuven om hun persoonlijke kijk op ontwerpen en bouwen aan de hand van hun recentste realisaties te tonen. Acht donderdagavonden staan terug in het teken van de zoektocht naar de essentie van architectuur.

Wij stellen kort de gevarieerde agenda aan u voor.

Aanstaande donderdag 12 oktober 2006 gaat de AUDITORIUM reeks van start met de lezing van Manuel de Aires Mateus.

Rond de Middellandse Zee heerst een nieuw architectuurklimaat dat een antwoord wil bieden op de verzenging van hitte en vervuiling: een pure en zuivere architectuur, gebouwd van uniforme en naadloze materialen en van een weergaloze schoonheid die opgaat in het landschap. In Lissabon richtten de broers Manuel en Francesco de Aires Mateus een bureau op dat met krachtige gebouwen een nieuwe Portugese architectuur identiteit vormt.

Verder op het programma staan:

donderdag 26 oktober 2006: ARTAU (B) - Artau probeert moeizaam een nieuwe traditie te ontwikkelen voor het bouwen in de Ardennen, een plek die naar specifieke oplossingen vraagt.

donderdag 16 november 2006: EVR (B) - De Gentse evr-architecten vragen zich af hoe te bouwen in dit land waar ruimte door jarenlange onachtzaamheid onrustwekkend schaars is en materialen een houdbaarheidsdatum dragen.

donderdag 14 december 2006: JEN ALKEMA (NL) – De Amsterdammer Jen Alkema ontwerpt interieurs en meubilair op zoek naar het iets in het niets. Zijn adagium ‘minder is onmogelijk’ lijkt een vervolg op Mies’ ‘less is more’.

donderdag 22 februari 2007: RCR (S) - Rafael Arenda, Carme Pigem en Ramon Vilalta opereren vanuit het Catalaanse Girona. Ze wonnen, in samenwerking met Coussée en Goris, de wedstrijd voor een crematorium in Holsbeek. Zo kan binnenkort de Spaanse flair en verfijnde vormentaal van RCR nabij Leuven bewonderd worden.

donderdag 8 maart 2007: RAPP + RAPP (NL) - Christian Rapp van het in Rotterdam gevestigde Rapp+Rapp heeft met het cultuurhuis van Houthulst de Vlaamse baksteen in zijn werk omarmd.

donderdag 29 maart 2007: PETER LATZ (D) - Peter Latz maakte het ontwerp voor de publieke ruimte voor het Brusselse Flageygebouw. Zijn visies voor de postindustriële landschappen, met name voor het Duitse Ruhrgebied, verlichten de bittere pil die de vergane Europese industrieën moeten slikken.

donderdag 26 april 2007: KPF (USA – UK): Lee Polisano van het internationaal gerenommeerde bureau Kohn Pedersen Fox vliegt tussen de ontwerpsessies in New York, Londen en Shanghai over naar Leuven om de krachtlijnen van hun wereldwijde bouwpraktijk toe te lichten.

Praktisch:

De lezingen gaan door om 20u00 STIPT in het auditorium van kunstencentrum STUK, Naamsestraat 96 in Leuven.
Toegangsprijzen: 7 euro/lezing, 49 euro/8 lezingen
Leden Stad en Architectuur en STUK kaarthouders: 5 euro/lezing, 30 euro/8 lezingen
Studenten: 3 euro/lezing, 20 euro/8 lezingen

Tickets en reservaties: STUK onthaal, tel. +32 (0)16 320 320, ticket@stuk.be, www.stuk.be