Nieuwbouw

Athene 2004: Pingpongballetjes mogen niet verwaaien

Luchtstromingen mogen tijdens de Zomerspelen niet de pingpongballetjes wegblazen of de linten van de beoefenaars van ritmische gymnastiek. Daarom is de klimatiseringsinstallatie in de nieuwe Galatsi-hal in Athene uitgerust met elektronisch gestuurde inblaasopeningen.

De Galatsi-hal in Athene heeft een gebogen kap die, gedragen door stalen vakwerkliggers met een grote zwier een ruim 80 meter brede ruimte overspant. Tijdens de Olympische Spelen worden er de onderdelen tafeltennis en ritmische gymnastiek afgewerkt. Er is in totaal plek voor zesduizend bezoekers.

De prestaties van de sporters in deze twee olympische onderdelen worden sterk beïnvloed door de luchtcirculatie, weet Petros Pestarini sinds enige tijd. De projectmanager van aannemer Empedos, die de hal volgens een design and build contract voor 50 miljoen euro neerzette, werd tijdens de bouw namelijk regelmatig lastiggevallen door de internationale bonden. Tafeltennissers bleken 1 meter boven de vloer absoluut geen luchtbewegingen te kunnen gebruiken; de beoefenaars van ritmische gymnastiek juist op grotere hoogten niet. Want de Aziatische en Oost-Europese meisjes gooien hun gracieuze linten soms wel tot op 15 meter hoogte op.

Regelbaar Die twee tegenstrijdige uitgangspunten zijn volgens de projectmanager sterk van invloed geweest op de klimatiseringsinstallatie van de hal. Uiteindelijk is ervoor gekozen de lage inblaasopeningen boven de vier entrees van het speelveld, elektronisch regelbaar uit te voeren. Zo kan de luchtcirculatie van de hal snel aangepast worden aan het volgende sportevenement. Bij ritmische gymnastiek wordt de verse lucht naar beneden ingeblazen; bij tafeltennis staan de openingen juist naar boven gericht.
In het reguliere gebruik na de Spelen zal de elektronische besturing vermoedelijk niet meer zo intensief worden gebruikt, vreest Pestarini. Voor het aanpassen van de installatie aan de zomer- en wintersituatie is daarom ook niet zo’n dure elektronische besturing aangelegd. De inblaasopeningen hoog onder het dak, moeten dus tweemaal per jaar handmatig worden omgezet. Daar moet een hoogwerker aan te pas komen. De Galatsi-hal is afgelopen november al opgeleverd en het luchtverversingssysteem is bij de eerste sportevenementen getest.
Daarbij heeft het systeem volgens Pestarini naar verwachting gepresteerd.

Omgeving Door de voor Atheense begrippen vroege oplevering, afgelopen november is er bij de Galatsi-hal ook nog tijd om de omgeving aan te pakken. Aannemer Empedos is nu druk bezig de aanleg van de toeritten en parkeerplaatsen rond het 32.000 vierkante meter grote hallencomplex. Over een paar weken start ook de aanleg van de beplanting, iets dat er bij veel Olympische projecten vanwege de tijdsdruk bij in zal schieten.
Als een van de weinige zal de Galatsi-hal straks schitteren in zijn omgeving. De hal is expres verdiept aangelegd om niet het zicht te belemmeren op een nabij gelegen oud Byzantijns kerkje. Met de grond die daardoor vrijkwam is een aanpalende oude steengroeve bedekt, die beplant gaat worden, zodat ook die het fraaie plaatje straks niet bederft. Het ministerie van cultuur van Griekenland verwacht dat de bouw van de sporthal een impuls geeft aan de ontwikkeling van de arme Atheense wijk Galatsi.