Algemeen

Asse pakt centrumfunctie aan

De gemeenteraad van Asse keurde in haar zitting van 8/9/2008 het plan goed om in samenwerking met de intercommunale Haviland de centrumfunctie van Asse rond de Hopmarkt en het Gemeenteplein grondig te vernieuwen door de aanleg van een plein van min. 3000 m², de fysische verbinding van de Hopmarkt met de aanpalende straten en pleinen, het verkeersvrijmaken van de Hopmarkt, de bouw van een ondergrondse parkeergarage en de ontwikkeling van min. 6000 m² commerciële ruimte en min.120 nieuwe woongelegenheden.

Asse en Haviland zoeken voor de realisatie van dit plan een privé-partner die alles op eigen risico, volgens de stedenbouwkundige voorschriften en de wensen van de gemeente zal ontwikkelen in het kader van een contractuele PPS . Asse en Haviland zijn samen eigenaar van de gronden gelegen op het Gemeenteplein en aan de Hopmarkt. Zij zullen deze gronden in opstal geven aan de privépartner die er het toekomstige project op zal realiseren.

Ook de huidige brandweerkazerne en de fuifzaal maken deel uit van de te ontwikkelen site. Haviland kreeg daarbij de opdracht om een nieuwe brandweerkazerne en feestzaal te bouwen op de Asphaltcosite, zodat deze panden kunnen worden afgebroken en de gronden mee geïntegreerd worden in het nieuwe project.

Voor de aanduiding van de privé-partner maakten de beide publieke partners een bevragingsdocument op dat toekomstige kandidaat-promotoren kunnen bestellen. Dit bevragingsdocument bevat de modaliteiten van de samenwerking. Het bevat een aantal ruimtelijke concepten die de voorkeur van het gemeentebestuur van Asse wegdragen en die door de kandidaten dienen gerespecteerd te worden. De toewijzing zal gedaan worden door een nog samen te stellen jury van experten op stedenbouwkundig, architectonisch, juridisch en economisch gebied die de ingediende projecten in eerste instantie zullen beoordelen op hun creativiteit en op het gedane bod voor de gronden. Daarnaast zullen ook de voorziene verkoopprijzen voor de appartementen, de toegangsprijzen voor de publieke parking en voorbereiding en timing van de realisatie meespelen in de beoordeling van de kandidaat-investeerders. De kandidaturen worden ingewacht tegen uiterlijk 1 december 2008. De gemeente hoopt tegen midden-januari 2009 het contract met een kandidaat-investeerder te kunnen ondertekenen, zodat de werken tegen begin 2010 kunnen starten. De ondergrondse parking dient voltooid te zijn en operationeel in het voorjaar van 2012.

Het gemeentebestuur voorziet in het project dat min. 25 % van de aangeboden woongelegenheden als betaalbaar kunnen worden omschreven met een minimum oppervlakte van 80 m². Voorrang zal gegeven worden in de verkoop van de panden aan mensen met een socio-economische binding met Asse.

De vernieuwde Hopmarkt zal een synergie vormen met de bestaande winkelstraten en bijdragen tot het versterking van de handelskern en een toename van voorzieningen in het centrum. Daarbij wordt de pleinfunctie van de Hopmarkt centraal gesteld als autovrij rustpunt met intelligente groenvoorziening. De fysische binding van de marktplaatsen kan ook de wekelijkse markt intensifiëren. En tenslotte wordt er voldoende ondergrondse parking (1 ½ parking per woongelegenheid) voorzien om de toegankelijkheid te bevorderen tot het autovrije centrum.



Voor meer info: www.haviland.be
Build for Life