Architectuur

'As-Built'-attest: stand van zaken

In juni 2009 raakte bekend dat een ‘As-Built’- attest vanaf juni 2010 zijn intrede zou doen in Vlaanderen in de marge van het nieuwe decreet Ruimtelijk Ordening. Hoewel in talrijke infosessies dit uitvoeringsbesluit als een vaststaande regelgeving werd voorgesteld, bleven velen zich afvragen wat er nu van aan was. Arch-Index trok op onderzoek uit en polste bij minister Philippe Muyters naar de stand van zaken.

In de parlementaire commissievergadering van 26 mei 2010 werd de situatie omtrent de ‘As-Built’-attesten verduidelijkt in een antwoord van de minister Philippe Muyters op vraag van Lode Ceyssens (CD&V). Zo wordt er onderzoek verricht naar het bundelen van het ‘As-Built’-attest en het energieprestatiecertificiaat (EPC) tot één instrument. Bovendien is bij de totstandkoming van het ontwerp van besluit, onder de vorige Vlaamse Regering, gebleken dat er nog heel wat inhoudelijke discussies bleven bestaan. Daar komt bij dat de invoering van het attest heel wat administratieve lasten met zich mee blijkt te brengen.

Uit onderzoek naar een eventuele koppeling met het EPC blijkt dat dit vooral voor nieuwbouwwoningen potenties biedt, maar dat het voor bestaande woningen moeilijker ligt.
Bovendien kan men bij een poging tot de afstemming tussen het EPC en ‘As-Built’-attest, niet om de vaststelling heen dat een ‘As-Built’-attest door de gemeente wordt gevalideerd en een EPC niet.
Daarnaast suggereert de VVSG om de invoering van het ‘As-Built’-attest ook te koppelen aan het beschikken over een plannen- en vergunningenregister. Vooral die laatste koppeling biedt mogelijkheden en kan leiden tot een soepele validatie en uitwisseling van gegevens tussen aanvrager en de attesterende en validerende instantie.
De SARO stelde dan weer voor het 'As-Built'-attest ook met het woonconformiteitsattest, het bodemattest en dergelijke te integreren.

Lees verder op Vlaamsearchitectuur.be