Nieuwbouw

Artesis Hogeschool bouwt een nieuw ijkpunt voor Antwerpen

De nieuwe campus zal plaats bieden aan de 3500 studenten uit de professionele bachelor-opleidingen bedrijfskunde, gezondheidszorg, technologie, lerarenopleiding en sociaal werk. Het ontwerp vertrekt vanuit een centrale groene patio waarrond de nieuwbouw is opgebouwd: een trapeziumvormige hoofdbouw, gelegen aan de Noorderplaats (Italiëlei), een rechthoekige bouw aan de Ellermanstraat, een langgestrekte laagbouw aan de Noorderlaan, auditoria die uitgeven op de groene binnenplaats en een helling naar de uitgestrekte ondergrondse parking. De Artesis Hogeschool investeert 64 mio € in dit project.

Camille Paulus, voorzitter van Artesis, is opgezet met de keuze “Met dit project zal Antwerpen er een ijkpunt bij krijgen en zich uitstrekken van het nieuwe justitiepaleis tot aan de campus van de Artesis Hogeschool. We hopen vlug te kunnen starten met de bouwwerken want onze studentenpopulatie is de voorbije vier jaar met 20 % toegenomen. We hopen Campus Spoor Noord in gebruik te nemen bij de start van het academiejaar 2014-2015.”

De bouw van de nieuwe campus van de Artesis Hogeschool betekent voor Interbuild een hele uitdaging die volledig past binnen hun visie op diversificatie in projecten: van het justitiepaleis over het MAS, tot verschillende realisaties op Spoor Noord. Samen met Artesis hebben ze gestreefd naar een ontwerp dat past binnen het stedenbouwkundig concept en de vernieuwende identiteit van Spoor Noord. De stedelijke trap aan de voorzijde brengt het park tot aan de Italiëlei. Het ontwerp integreert op een harmonieuze wijze de nieuwe parkbrug die uitmondt in de parkhelling die letterlijk langs, op en onder het hogeschoolgebouw loopt waardoor er een mooie relatie ontstaat tussen het publieke en het privatieve domein. Het is op deze strategische plek dat Artesis haar nieuwe campus zal bouwen en zo het sluitstuk zal vormen van de ontwikkeling Spoor Noord.

Patrick Lootens van Poponcini & Lootens stelt “Zoals Spoor Noord een geschenk is van de stad, zo wenst het Artesis-gebouw een geschenk te zijn aan de Stad. Door de sterke architecturale expressie en gedurfde volumewerking gedraagt het gebouw zich als een fiere nieuwe “personage” in de Stad.”