Verbouwen

Arnhem zit met Eusebiuskerk in de maag

In Arnhem beginnen nog deze maand de eerste restauratiewerkzaamheden aan de 93 meter hoge Eusebiuskerk. De restauratie gaat mogelijk tientallen miljoenen euro's kosten en duurt langer dan tien jaar. "Het maakt de tongen flink los in Arnhem'', erkent de Stichting Eusebius Arnhem.

De restauratie is nodig omdat de natuursteen van het rijksmonument afbrokkelt. "Dat zorgt voor gevaarlijke situaties'', zegt woordvoerder Paul Baeten van de stichting. Een enorme steiger om de kerk moet voorkomen dat mensen door vallende stenen worden getroffen.

De steiger is bedekt met een doek met een levensgrote afbeelding van de kerk. Baeten: "Het is het grootste ingepakte gebouw van Nederland.''

Het duurt waarschijnlijk nog jaren, voor de steigers weg kunnen. De eerste restauratie van het bovenste deel van de kerktoren kost 3 miljoen euro. De stichting wil vervolgens ook de rest van de kerk compleet restaureren, maar de kosten daarvan kunnen oplopen tot 60 miljoen euro. Hoe dat geld wordt opgebracht, is nog onduidelijk.

Lees verder op Architectenweb.nl