Architectuur

Architectuurbiënnale Venetië van start

Deze week gaat de 11de Internationale Architectuurbiënnale in Venetië van start. De tentoonstelling in het Belgische paviljoen, dit jaar op initiatief van de Vlaamse Gemeenschap, toont het resultaat van een ontwerpwedstrijd onder dertien jonge Vlaamse architectuurbureaus. Een internationale jury duidde uit alle inzendingen Office Kersten Geers David Van Severen als winnaar aan met het project 1907... after the party.

De architecturale interventie op schaal 1:1 van Office Kersten Geers David Van Severen toont een zes meter hoge metalen dubbelwandige constructie die als een nieuwe ruimtelijke structuur - of zo men wil tijdelijk toegevoegd paviljoen - het historische Belgische gebouw in de Giardini zelfbewust omkadert. Het project heeft bij de bekendmaking van het project in sommige kringen commotie uitgelokt. Dit mag enerzijds aan de bewust dubbelzinnige uitbeelding van 'de ommuring' zelf liggen, of anderzijds aan het gevoerde discours van curator Moritz Küng dat in vraag stelt of architectuur überhaupt geëxposeerd kan worden en op welke zinnige manier dat dan mogelijk is. Het antwoord op deze vragen staat er, en het wordt - zo hopen wij - in al zijn complexiteit niet alleen waargenomen maar ook vurig bediscussieerd.

Voor dit debat leggen deSingel en het VAi alvast het vuur aan de lont. Naar aanleiding van de previewdagen wordt in het Belgisch paviljoen op vrijdag 12 september om 15u30 een internationaal debat onder de titel Curating Architecture gehouden, waar de vraag of een tentoonstelling ook architectuur kan produceren centraal staat. Deelnemers zijn: Wouter Davidts (B), docent en criticus, Universiteit Gent; Thomas Demand (D), fotograaf, Berlijn; Kersten Geers & David Van Severen (B), architecten, Brussel; Juan Herreros (E), architect, Juan Herreros Arquitectos, Madrid; Moritz Küng (CH), curator, Andrea Phillips (GB), codirecteur Goldsmith University of London.

Voor meer informatie, kijkt u op www.1907.be