Architectuur

Architectuur op schans tijdens Motel Mozaïque

Kunstenaarsgroep Observatorium heeft een twaalf meter hoge, paarse schans gebouwd op station Hofplein in Rotterdam. Het is één van de podia voor het culturele festival Motel Mozaïque, dat van donderdag tot zondag voor de zevende keer in de Maasstad wordt gehouden. Het bouwwerk, dat dinsdag al overeind stond, wordt de komende dagen bedekt met paarse platen. Kunstenaar Geert van de Camp van Observatorium noemt de schans "het eenenveertigste gebouw", een knipoog naar de veertig architectonische hoogstandjes die vanwege het architectuurjaar paars zijn gekleurd. Met een apart architectuurprogramma haakt Motel Mozaïque op dat thema in.

Motel Mozaïque schrijft de gastvrijheid in haar vaandel. De gastvrije ontvangst van duizenden vrienden van de jonge muziek in Rotterdam is essentieel voor het festival van muziek, theater, film en beeldende kunst. Dit jaar wordt het moment van aankomst in de stad zelf een gebeurtenis.
En hoe kun je dat Rotterdamser doen dan door er een gebouw voor neer te zetten. Temidden van onaf Rotterdam wordt op het voormalige Station Hofplein een nieuw perron gebouwd voor de tijdelijke Rotterdammers van festival Motel Mozaïque. Het perron – de plek van aankomst in de stad - stijgt vanaf het hoogspoor van de Hofpleinlijn als een springschans tot ver boven de omringende infrastructuur.

PERRON MOZAÏQUE biedt een magnifiek uitzicht op het nog steeds transformerende Rotterdam in hartje stad. Het is een tijdelijke wilde stedenbouw voor die-stad-die-nooit-af-komt. Het perron – de ruimte waar een mens de stad betreedt – is een monument van gastvrijheid, dat de ruimte van aankomst verbindt met ruimte van de stad.

Hier is ook het startpunt van een 'dagreis met overnachting' door de stad: de historie van monument Hofpleinlijn wordt getoond, de transformatie van dit gebied maak je aan den lijve mee en je wordt betrokken in het denken over de toekomst van deze bizarre, stadse en toch stille plek. Onze gasten kunnen op en onder PERRON MOZAÏQUE de nacht doorbrengen - alles inclusief.

Afgaande op de bouwactiviteit zou je zeggen dat Rotterdam groeit, maar niets is minder waar – Rotterdam krimpt. Sinds 2004 is er een afname van 599.544 naar 584.356. De prognose is dat Rotterdam in 2010 verder krimpt tot 580.000. Zij die blijven groeten u.
Motel Mozaïque groeit wel! Motel Mozaïque heet u van harte welkom. Wie Rotterdammer wil worden, mag het zeggen! Plek zat. Hier komt u aan, hier mag u blijven, hier bent u welkom.

Samenwerking
PERRON MOZAÏQUE vindt plaats in het kader van Motel Mozaïque. Het is een idee en project van Observatorium dat voor de realisatie een samenwerkingsverband tot stand bracht tussen TENT., Rotterdam 2007 City of architecture, RET/Randstadrail, Hofbogen BV, cc:rotterdam, WTC-club, Mothership en Motel Mozaïque.