Architectuur

Architectuur lezingen: Opera van Oslo en andere projecten

Auditorium presenteert nieuwe sterren aan het Europees architectuurfirmament maar ook bekende topontwerpers. Zij laten u gulzig genieten van architectuur die u gezien moét hebben. Het Noorse architectenbureau Snøhetta mag de spits afbijten. Hun meest spectaculaire project, dat van de opera van Oslo, werd als nieuwe landmark van de Noorse hoofdstad in april van dit jaar geopend. Het gebouw dat als een natuurlijke schakel in het landschap lijkt te zweven tussen lucht en water, spreekt al sinds de bouwfase tot ieders verbeelding.

In 1987 stichtte Kjetil Thorsen met o.a. de Amerikaan Craig Dykers en de Oostenrijker Christoph Kapeller het bureau Snøhetta dat inmiddels ca. 90 medewerkers telt. Hun projecten situeren zich binnen het spanningsveld van architectuur, landschap en design. Een van hun eerste projecten was de nieuwe bibliotheek van Alexandria in Egypte die in 2002 kon worden geopend. De bebouwing van ground zero met het nieuwe WTC cultuurcentrum, voorzien voor 2009, rekenen we tot hun grootste succes. Ook konden zij de internationaal uitgeschreven wedstrijd voor de nieuwe nationale opera in Oslo terecht voor zich beslissen.

Voor het team van Snøhetta, dat toepasselijk zijn naam ontleende aan één van de hoogste bergen van Noorwegen, waarvan de Vikings dachten dat daar het paradijs lag, zijn bergen een complexe vorm, tegelijkertijd landschap, quasi-architecturaal object en, in dit specifieke geval, machtig symbool. Een vorm die hun architectuurvisie samenvat � die daarop gericht is niet objecten maar omgevingen in al hun mogelijke dimensies vorm te geven. Snøhetta heeft radicaal gekozen voor een disciplineoverschrijdende praktijk. Deze zoektocht naar efficiëntie en flexibiliteit stelt het team in dienst van een haast metafysische architectuur die de immateriële, veranderlijke elementen zoals het verstrijken van de tijd, het weer, het licht en de beweging incorporeert. “Ons werk wil een thuis geven aan de rusteloze geest van de hedendaagse samenleving. De relatie tussen landschap en architectuur staat daarom in elk project centraal. De opera van Oslo, als materialisatie van de scheidingslijn tussen land en water, vormt de apotheose van deze ontwerpfilosofie”, zo stelt Snøhetta.

praktisch

WAAR: auditorium, kunstencentrum STUK, Naamsestraat 96, 3000 leuven
WANNEER : do 23 oktober 2008
AANVANG: 20u stipt
RESERVATIE: ticket@stuk.be | 016 320 320 | STUK infobalie
INKOM: 7 €, abonnement 49 € | leden Stad en Architectuur of STUK kaart 5 €, abonnement 30 � | studenten 3 €, abonnement 20 €

INFO: www.stadenarchitectuur.be | info@stadenarchitectuur.be | 016 22 22 39