Architectuur

Architecten voor Gebouw O Antwerpen bekend

De combinatie META architectuurbureau, Storimans Wijffels Architecten en Technum heeft de ontwerpwedstrijd voor het auditorium- en laboratoriumgebouw O van de Universiteit Antwerpen gewonnen. Ook West 8 is betrokken bij het ontwerp.
Gebouw O wordt een multidisciplinair onderwijsgebouw op campus Drie Eiken te Wilrijk. Het biedt ruimte aan acht collegezalen (voor twee- tot driehonderd personen), een practicumzaal, een copyshop en 2 microscopiezalen. Daarnaast krijgt het gebouw een ruime entree en stallingruimte voor 230 fietsen. Het ontwerp benadrukt de centrale en multidisciplinaire functie die het gebouw heeft op de campus.

Centrale positie
Gebouw O moet een katalysator zijn voor de campus en de gebruikers bij elkaar brengen. Het is een open en verwelkomend gebouw, met een intelligente circulatie. Ook fysiek vormt het gebouw het centrum van het universiteitsterrein. META architectuurbureau: “Het gebouw is centraal gepositioneerd op de aorta van de campus die drie verschillende identiteiten van de campus met elkaar verbindt.” De landschappelijke inbedding is ontworpen door West 8.

De architecten hebben gezocht naar een heldere en compacte massaopbouw, die niet zomaar opgaat in zijn omgeving. Enerzijds manifesteert het gebouw zich uitdrukkelijk, anderzijds voegt het zich in het reeds aanwezige weefsel. De compacte bouw zal Gebouw O laten aansluiten bij de grootte van de naastgelegen campusgebouwen.

Lees verder op Architectenweb.nl