Architectuur

Architect Cees Dam koninklijk onderscheiden

Cees Dam is gisteren benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Directeur-generaal Peter Jägers van de Rijksgebouwendienst overhandigde de architect de onderscheiding zondag, terwijl hij in het, mede door hemzelf ontworpen, Muziektheater in Amsterdam zijn 75e verjaardag vierde.

Dam kreeg het eerbetoon voor zijn bijzondere verdiensten en zijn inzet voor de architectuur en cultuur als onderdeel van een duurzame samenleving. Ook werd hij geëerd voor zijn inspanningen om de kennis van de bouwkunst te vergroten. Dam was onder meer decaan van de faculteit bouwkunde van de Technische Universiteit Delft en lid van de Raad voor Cultuur.

Jägers prees Dam om de "voorbeeldige wijze" waarop hij heeft geijverd voor de architectuur en het Nederlandse cultureel erfgoed.

De architect ontwierp voor de Rijksgebouwendienst onder meer de rechtbanken in Rotterdam en Lelystad. Hij maakte het plan voor de renovatie van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, die binnenkort wordt afgerond. Andere gebouwen waarvoor Dam verantwoordelijk is, zijn onder meer de optiebeurs in Amsterdam en het stadhuis van Almere.