Architectuur

ArchiPrix 2006 gaat naar Academie Arnhem

Afgelopen zaterdag had in Hilversum de traditionele ArchiPrix-uitreiking plaats. De jury bestaande uit Jan Benthem, Hilde de Boer, Jacob van Rijs, Marieke Timmermans en Pieter van Wesemael koos het afstudeerplan 'de Zolder van Duitsland' van Seth de Rooij als winnaar. Hij transformeerde een in de twintiger jaren van de vorige eeuw gebouwd pakhuis in Dresden [zie foto - de inzet laat zien wat er recent in werkelijkheid van het bijzondere gebouw gemaakt is: een banaal hotel met driehonderdzoveel kamers].

Het is goed om te zien dat een van de 'kleinste' opleidingen in ons land - de Academie van Bouwkunst in Arnhem - dit keer in de prijzen is gevallen. Het laat zien dat het voor architectuurstudenten niet direct nodig is om in het inmiddels bijna overvolle 'centrum' van de vaderlandse architectonische 'macht' in Delft of Amsterdam les te nemen. De relatieve rust gecombineerd met de persoonlijke aandacht in Arnhem leiden immers ook tot bijzondere resultaten.

De jury was in zijn rapport dit jaar overdreven kritisch. Met zinsnedes als "meer aandacht voor het verleden [...], maar geen diepgaande kennis van de geschiedenis" of "opvallend afwezig zijn grensverleggende toekomstvisies" tot zelfs "een voorbode van een 'crisis' in de architectuur" biedt de jury wat ons betreft weinig inzicht en plaatst ze zichzelf eerder naast dan middenin de ontwikkeling van de nieuwe generatie in ons vak.