Algemeen

Archeologiebrochure zet Sint-Martinuskerk van Duffel in de kijker

Tijdens de Provinciale Infodag Archeologie op 22 maart in Duffel heeft de provincie Antwerpen een nieuwe archeologiebrochure voorgesteld. ‘De Sint-Martinuskerk van Duffel. De bewogen geschiedenis van een parochiekerk’ illustreert 14 eeuwen architectuurgeschiedenis van de beschermde Sint-Martinuskerk en de daarmee verbonden ontwikkelingen in het Netedorp Duffel. Geïnteresseerden kunnen de brochure gratis aanvragen bij de provincie Antwerpen.

De brochure begint met een uitgebreide uiteenzetting over de rijke geschiedenis van Duffel en het ontstaan van de romaanse voorganger van de huidige neogotische Sint-Martinuskerk in de 12de eeuw. Die werd geleidelijk aan omgevormd tot een weelderige gotische kerk dankzij de steun van de plaatselijke elite.

Maar verschillende oorlogen beïnvloedden de bouwgeschiedenis van de kerk. Godsdiensttroebelen in de 16de eeuw, de Tachtigjarige Oorlog, maar ook de Eerste Wereldoorlog hebben hun stempel gedrukt op het architecturale verloop. En ook de provincie Antwerpen heeft haar aandeel gehad in het uitzicht van de neogotische kerk die vandaag in het straatbeeld van Duffel prijkt.

Hoe de beschermde Sint-Martinuskerk door de eeuwen heen werd ‘omgetoverd’ tot de huidige kerk, komt u te weten in deze rijk geïllustreerde brochure. Daarnaast belicht ze ook leuke weetjes, zoals de oorsprong van het woord ‘induffelen’.

Gedeputeerde voor Cultuur en Erfgoed Luk Lemmens raadt iedereen aan de brochure te bestellen: “De nieuwe archeologiebrochure is niet enkel een must voor elke inwoner van Duffel die zich wil verdiepen in de architecturale geschiedenis van de Sint-Martinuskerk, maar ook voor iedereen die zijn of haar historische kennis over onze provincie wil uitbreiden. Dankzij het werk van onze dienst Erfgoed kan iedereen op een aangename en toegankelijke manier kennismaken met dit interessant stukje geschiedenis.”

Ook interessant


Build for Life