Tuin

Arboretum in Kalmthout gaat een weekje eerder open

Het Arboretum in Kalmthout gaat dit jaar een week vroeger open dan normaal, omdat het zo vroeg lente is. Voor het eerst sinds de bomentuin dertig jaar geleden voor het publiek toegankelijk werd, gaan de poorten vroeger open dan gepland. Op maandag 10 maart zijn bezoekers weer welkom in de internationaal gerenommeerde bomentuin.

Medewerkers van het Arboretum zien al enkele jaren een opmerkelijk vroegere start van de bloesemperiode van de eerste lentebloeiers. Alom bekende voorjaarsbloeiers zoals de forsythia, het peperboompje en de sierkwee staan al volop in bloei. Minder bekend en minder opvallend bloeien ook al de esdoorn, siertrosbes, buishyacint en het hoefblad.

Mogelijk zal de officiële opening van het nieuwe seizoen permanent vervroegd worden, maar dat moeten de planten in de tuin eerst zelf bepalen.

Winterseizoen schuift ook naar voor

Ook de winterbloeiende toverhazelaars zijn steeds vroeger van de partij. Sinds enkele jaren schuift dan ook de aanvangsdatum van de winterse Hamamelisfeesten in de tuin wat naar voor. Voor volgend jaar ligt die al vast op 12 januari 2009.

Er is wel steeds een sluitingsperiode tussen de winteropening en de opening de volgende lente. Er worden dan grote onderhoudswerken uitgevoerd zoals snoeiwerk, aanleg van drainage en herstel van gazons.