Nieuwbouw

Arbeidsinspectie vindt leggen zandcementvloeren achterhaald

De Arbeidsinspectie vindt het leggen van zandcementvloeren fysiek te belastend. Jaarlijks zouden duizenden bouwvakkers rugklachten ontwikkelen als gevolg van het met de hand mengen en per kruiwagen transporteren van zandcementmortel en het op de knieën egaliseren en schuren van de vloer.

Magda de Vetten van de Arbeidsinspectie meent dat deze gang van zaken echt niet meer kan en pleit voor het gebruik van gietvloeren. `Wij staan zandcement alleen nog toe als aangetoond wordt dat het echt niet anders kan, zoals bij monumenten of op een helling, maar ook als de uitvoering zo georganiseerd wordt dat het geen zwaar werk meer is. Dat gaat om een paar procent van de gevallen`, aldus De Vetten. Deskundigen menen echter dat er verschillende bezwaren kleven aan alternatieven als gietvloeren. Zo zou het voor ondernemers die uitsluitend zandcementvloeren aanleggen kostbaar zijn om over te stappen.

`Het staat buiten kijf dat bedrijven zich moeten houden aan de arboregels, maar een verbod gaat te ver, zeker als het gaat om het naar binnen kruien van mortel voor een badkamervloertje van een paar vierkante meter`, meent Anton van Kruistum van bedrijfschap Afbouw. Uit vrees voor faillissementen pleit hij voor een overgangsperiode van vijf jaar.

Gebaseerd op: De Telegraaf