Antwerps provinciehuis officieel geopend (fotospecial)

  BE   12 november 2019 Bron: Provincie Antwerpen Verstuur
Antwerps provinciehuis officieel geopend (fotospecial)
Nieuw provinciehuis Antwerpen
Vrijdag 8 november opende de deputatie plechtig het nieuwe Antwerpse provinciehuis, een compact en zwenkend gebouw naar een markant ontwerp van Xaveer De Geyter Architects (XDGA). Het provinciebestuur trok daarmee resoluut de kaart van efficiëntie en duurzaamheid. De passiefbouw is niet alleen kleiner in vergelijking met de vroegere ‘toren’, het energieverbruik daalde ook met maar liefst 78%. De congresruimte heeft een capaciteit van 350 personen en vanaf het voorjaar 2020 zal de buurt ook kunnen genieten van de 2,2 ha publieke tuin.

Bekijk de foto's, klik hier

Het nieuwe Antwerpse provinciehuis is een echte blikvanger. Architect Xaveer De Geyter maakte een markant ontwerp met 683 driehoekige ramen en een in het oog springende ‘zwenk’. Het passieve gebouw is volledig onafhankelijk van fossiele brandstoffen. Verwarmen en koelen gebeurt met een installatie voor boorgatenergieopslag (BEO), een duurzame geothermische techniek. Met haar hoogwaardige isolatie, intensief groendak bovenop de ondergrondse parking, zonnepanelen op het dak, zuinige LED-verlichting en hergebruik van regenwater, is het provinciehuis een voorbeeld voor toekomstige bouwprojecten. In het eerste werkjaar leverde het een energiebesparing op van maar liefst 78%.

Antwerps provinciehuis officieel geopendVlnr: Gedeputeerden Luk Lemmens, Ludwig Caluwé, gouverneur Cathy Berx, Kathleen Helsen, Jan De Haes, griffier Danny Toelen en voorzitter van de provincieraad Kris Geysen

Een nieuwe werkplek voor een digitale overheid

In het provinciehuis werkt meer dan 60% van de provinciale medewerkers van de diensten mobiliteit, waterbeleid, toerisme tot milieuvergunningen over economie en ruimtelijke ordening. Het kantoorgedeelte biedt plaats aan ongeveer 660 kantoorwerkers. Zij delen verschillende types werkplekken. Op die manier wordt de ruimte efficiënt benut. De totale vloeroppervlakte kromp van 54.000 m˛ naar 22.000 m˛. Parallel met het bouwproces werd de interne organisatie ook grondig gedigitaliseerd. De medewerkers werken voornamelijk met digitale dossiers en zijn telefonisch bereikbaar via Skype. Ook de communicatie en dienstverlening gebeuren zo veel mogelijk via digitale weg.

Antwerps provinciehuis officieel geopend

Uniek congrescentrum en publiek toegankelijke tuin.

Onderaan het gebouw bevindt zich een aantrekkelijk publiek congrescentrum. Met z'n capaciteit van 350 personen en lichtrijke infrastructuur biedt het een ideaal kader voor een studiedag, seminarie of congres. Het compactere gebouw biedt meer ruimte voor de groene omgeving errond. De gloednieuwe tuin van maar liefst 2,2 ha zal vanaf mei 2020 toegankelijk zijn voor iedereen.

Wie graag het congrescentrum bezoekt, kan dit combineren met een bezoek aan de tentoonstelling Wankel. Het provinciebestuur geeft kunstenaar Frans van Praet de primeur om zijn werk nog tot 20 december (telkens van 8 tot 18 uur en niet op 11/11 en 15/11) tentoon te stellen in de publieke ruimte van het nieuwe provinciehuis.

Opening met een gedicht

Naar aanleiding van de officiële opening onthulde de deputatie een gedenkplaat in het nieuwe provinciehuis. Bij een eigentijds gebouw hoort een eigentijds tekstontwerp. Auteur Willem Van Zadelhoff schreef voor de gelegenheid een gedicht dat de werking en visie van het provinciebestuur en het nieuwe gebouw in enkele zinnen samenvat. Herman Houbrechts tekende voor de tijdloze lay-out.

Bekijk de foto's, klik hier

Antwerps provinciehuis officieel geopend

Lees ook:

Verstuur
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Loxone
  • bouwinfo