Verbouwen

Antwerps pakhuis wordt multifunctioneel gebouwencomplex

De vernieuwing van het fameuze Antwerpse Eilandje begint na jaren van aanslepende onderhandelingen eindelijk zijn vruchten af te werpen. Ook POLO architects draagt daartoe bij. Ze renoveerden een oud pakhuis en vulden het aan met nieuwbouw om er een multifunctioneel gebouwencomplex van te maken.

Het centrale pakhuis is gelegen aan de Napoleonkaai. Het werd gebouwd rond 1880 en deed aanvankelijk dienst als opslagplaats voor havengoederen. In het begin van de twintigste eeuw werd het omgevormd tot een kantoorgebouw. Polo wilde het pakhuis in z'n originele staat herstellen en stripte het tot op de houten en bakstenen basisstructuur. Vervolgens werd de herwonnen ruimte opgedeeld in lofts. Op het gelijkvloers is het mogelijk om die lofts in te richten als kantoor of atelier. Doordat men de houten balkstructuur zichtbaar heeft gelaten, ademt het pakhuis opnieuw de sfeer van weleer uit.

Het project hield echter meer in dan enkel de renovatie van het pakhuis. Polo voegde immers nog enkele nieuwbouwblokken toe, die in combinatie met het grotere en vooral bredere pakhuis aansluiten bij de bestaande structuur van het Eilandje.

Lees verder op Architectura.be