Antwerps Centraal Station wint Europa Nostra erfgoedprijs

  BE   1 december 2011 Bron: Architectura
BelgiŽ, en in het bijzonder Antwerpen, scoorde goed op de recente Europa Nostra erfgoedprijzen. Het Centraal Station, Monumentale Kerken Antwerpen en volkscafť Den Engel zijn drie van de vijf Belgische winnaars. Voor de gelegenheid ontvingen de winnaars Europees commissaris voor Cultuur Androulla Vassiliou.
Het Centraal Station kreeg de 'Grand Prix' van het culturele erfgoed van de Europese Unie in de categorie 'conservatie'. In de categorie 'opleiding en bewustmaking' ontving ook vzw Monumentale Kerken Antwerpen een award. Het gaat om een samenwerking tussen de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, de Sint -Andrieskerk, de Sint Carolus Borromeuskerk, de Sint-Jacobskerk en de Sint-Pauluskerk.

'Vijf van de 27 laureaten kwamen uit BelgiŽ, geen enkel land deed beter', zegt commissaris Vassiliou. 'Drie laureaten komen bovendien uit het Antwerpse, wat erg opvallend is.'

Levend erfgoed

De commissaris voor Cultuur was erg lovend over de vernieuwingsoperatie van het Centraal Station, dat ook het oude stationsgebouw bewaarde. 'Deze prijzen gaan niet alleen over stenen. Het station is niet alleen goed bewaard, het is levend erfgoed. Elke dag gebruiken honderden mensen dit prachtige gebouw.'

De jury beloonde vzw Monumentale Kerken Antwerpen voor hun beleid en hun unieke werking. 'Door de samenwerking tussen verscheidene kerken, staan we veel sterker', zegt Walter Vrinssen, voorzitter Monumentale Kerken Antwerpen.

Volgens de jury kan de opleiding bij de vzw van 250 vrijwilligers en de bewustmaking bij de Antwerpenaars en de toeristen als voorbeeld dienen in andere steden. Ook belangrijk voor de jury was dat veel belangrijke kunstwerken in de kathedraal bewaard zijn gebleven in hun oorspronkelijke decor.

Lees verder op Architectura.be
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo