Algemeen

Antwerpen-Dam West van werkwijk naar woonwijk

De deputatie van de provincie Antwerpen heeft het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) ‘Dam West’ goedgekeurd. Hierdoor kan de stad Antwerpen nu ook werk maken van de ontwikkeling van Antwerpen-Dam.

Het RUP werd opgemaakt voor het gebied gelegen tussen de Noorderlaan, de IJzerlaan en de spoorlijn en sluit aan bij het Park Spoor Noord.

‘Door de realisaties en het succes van Park Spoor Noord stijgt de vraag naar wonen in de wijk Dam West. Hierdoor kent deze wijk een evolutie van buitenwijk naar stadswijk en van werkwijk naar woonwijk’, aldus gedeputeerde voor ruimtelijk ordening Koen Helsen (open vld). De stad Antwerpen wil van de wijk Dam West een stadswijk naast het park maken met een evenwicht tussen werken en wonen.

Bovendien biedt het uitvoeringsplan de mogelijkheid om twee braakliggende percelen te ontwikkelen en om de aansluiting en de verbinding tussen de wijk en het park te hertekenen. Zo kunnen ondermeer achtergevels die grenzen aan het park omgebouwd worden naar voorgevels zodat de Dam een ander zicht krijgt. Op de braakliggende percelen wordt dan weer gedacht aan de realisatie van een kindercampus (kleuter, lager en middelbaar onderwijs) en een centrale stelplaats voor de groendienst en de dienst begraafplaatsen in functie van hun werking in Antwerpen Noord.

‘Met dit ruimtelijk uitvoeringsplan wordt de wijk Dam West opgewaardeerd en uitgebouwd tot een volwaardige stadswijk met een gezonde mix van werken en wonen en behoud van de historisch en hedendaagse elementen en aansluiting met het Park Spoor Noord’, besluit Koen Helsen.
Build for Life