Vastgoed

Amsterdamse grondprijzen dalen flink

De grondprijzen in Amsterdam zijn fors gedaald, zo meldt de gemeente. Voor bouwers van middenhuurwoningen dalen de prijzen nog wat meer en voor zelfbouwers is een speciale regeling getroffen.
Het college van Amsterdam heeft de grondprijzenbrief 2013 vastgesteld. Daaruit blijkt dat de gemeente een flink lagere prijs voor haar grond vraagt. De daling van de grondprijzen – die worden berekend op basis van het verschil tussen marktwaarde en stichtingskosten – volgt op de gedaalde marktwaarde van woningen in het afgelopen anderhalf jaar.

Cocktailprijs vervalt
Voor woningen met middeldure huur is er een extra verlaging. De afgelopen jaren is er gewerkt met de zogenoemde cocktailgrondprijs. De mix van de grondprijs voor een koopwoning (tachtig procent) en een huurwoning (twintig procent) gaf de ontwikkelaar ruimte om zelf de juiste verhouding tussen koop- en huurwoningen te realiseren.

Omdat in de huidige praktijk ontwikkelaars veel kleinere en specifiekere projecten bouwen laat de gemeente deze cocktailprijs vervallen. Het name voor bouwers van middeldure huurwoningen is dit gunstig. De grondprijs voor hun projecten wordt berekend op basis van het verwachte rendement en niet de (hogere) verwachte verkoopprijs van de woning. De grondprijs voor projecten met (gemiddeld kleinere) middeldure huurwoningen pakt hierdoor extra laag uit.

Lees verder op Architectenweb.nl