Algemeen

Amsterdam zet mes in nieuwbouw kantoren

Amsterdam draait de bouw van kantoren drastisch terug. Die was een jaar geleden al beperkt van de geplande 2,2 tot 1,2 miljoen vierkante meter en nu wordt er de komende zes jaar niet meer dan 600.000 vierkante meter gebouwd.

Voor kantoren, waar een leegstand is van achttien procent, worden de komende jaren maar mondjesmaat nieuwe bouwplannen goedgekeurd. Dat gebeurt dan voornamelijk voor ondernemingen die voor zichzelf willen bouwen. Daarvoor is jaarlijks 30.000 vierkante meter gepland, waarvan de helft langs de Zuidas. Voor de rest worden gegadigden zoveel mogelijk verwezen naar bestaande lege ruimte.

Dit heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. De beperkte financiële middelen dwingen ertoe alleen de best haalbare en meest noodzakelijke projecten uit te voeren. Maar de belofte van het college in de periode tot 2006 zestienduizend woningen te bouwen, komt niet in gevaar. Door jaarlijks 7700 woningen te bouwen, wordt tot 2010 het aantal van 46.000 woningen gehaald. Een jaar geleden werd nog naar 52.000 woningen gestreefd.

Van de in totaal bijna 350 geplande bouwprojecten mogen ruim honderd doorgaan, omdat ze zo klein zijn (een investering van nog geen miljoen euro) dat ze weinig financiële gevolgen hebben. Nog eens ruim honderd projecten gaan door, omdat de procedure daarvoor al te vergevorderd is om die nog terug te draaien. Daaronder zijn het Shell-terrein in Noord, het Oosterdokseiland en de stadsvernieuwingsprojecten Parkstad en Bijlmer. De overige ruim honderd projecten worden opnieuw bekeken en kunnen pas na 2010 aan de orde komen. In enkele gevallen worden deelprojecten doorgeschoven tot na 2010.

IJburg

Vorig najaar is zo al besloten dat de tweede fase van IJburg - Strand-eiland en Buiteneiland - later dan gepland aan de orde komen, terwijl juist eerder wordt begonnen met Zeeburgereiland.

Een jaar geleden was het aantal geplande bouwprojecten al drastisch teruggeschroefd om greep te krijgen op die projecten die het hardst nodig zijn. Het aantal van 72.000 geplande woningen tot 2010 werd toen al verminderd met 20.000. Het ging er toen om, vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen en alleen maar te bouwen wat ook echt kan worden afgezet. Nu is daar nog het motief bijgekomen dat er domweg minder geld beschikbaar is.
Build for Life