Algemeen

Amsterdam zet boosters in

Gemeente Amsterdam heeft een leuke primeur en er zit geen luchtje aan. De gemeente is de eerste opdrachtgever die de reukvrije, ruimtebesparende boostertechniek op grote schaal gaat toepassen voor het transport van rioolwater naar de in aanbouw zijnde centrale zuiveringsinstallatie in Westpoort.

Boosteren is het, met een pomp, in een gesloten circuit versterken van de druk c.q. opvoerhoogte. Het is een transporttechniek die in de petrochemische-, bagger- en drinkwaterwereld veelvuldig wordt toegepast. Toepassing ervan in persrioolleidingen voor afvalwater was echter nog niet eerder gedaan. De techniek werd gisteren in Amsterdam nader toegelicht tijdens een mini-symposium van de Amsterdamse Dienst Waterbeheer en riolering (DWR).

Uiteraard zijn studies verricht naar de hydraulische aspecten, de technische haalbaarheid en de risico’s van boostergemalen. Vanwege de complexiteit is daarbij onder andere het Waterloopkundig Laboratorium ingeschakeld. Opmerkelijke uitkomst van hun berekeningen was, dat voor de gemalen is te volstaan met een eenvoudige, plaatselijke besturing op zuigdruk en debiet.

Voor de gemeente een zeer positieve uitkomst, want de voordelen zijn groot. Zo is het bouwen van boostergemalen relatief goedkoop door kleinere (ondergrondse) bouwvolumes en zijn geen extra’s nodig zoals ontvangkelders, geurbehandelingunits, waterslagketels en nooduitlaten.

In bouwvolume scheelt het alleen al per ontvangstkelder tussen de 500 en 1500 kubieke meter.

Het boosteren van rioolwater is nodig omdat de gemeente Amsterdam afstapt van het over de stad verspreiden van rioolwaterzuiveringsinstallaties (de zogenoemde rwzi’s). In Westpoort wordt als vervanging één grote centrale rwzi gebouwd. Al het Amsterdamse afvalwater moet daar naartoe worden vervoerd door een in totaal 49 kilometer lange rioolpersleiding. Om bij het verpompen over die afstand voldoende druk te houden zijn tussentijdse pompgemalen nodig: de boosters. Bouw van de rwzi en het aanvoerstelsel met boostergemalen staat bekend als project A4. Er is een investering mee gemoeid van 300 miljoen euro.

Bij het boosten wordt de druk in de leiding zodanig verhoogd dat de te verplaatsen vloeistof rechtstreeks van de ene naar de andere pompinstallatie wordt geperst. Het boosten van rioolwater gebeurt met behulp van forse pompen, want de leidingdiameter is maar liefst 1,8 meter. In Amsterdam komen over de stad verspreid vier boostergemalen te staan, met capaciteiten van 1600 tot 4800 liter per seconde, waarvoor per gemaal 3 tot 6 pompen nodig zijn. Tussen de boostergemalen in pompen de ongeveer 40 bestaande rioolgemalen hun afvalwater rechtstreeks in het 49 kilometer lange persleidingtraject.
Build for Life