Algemeen

Amsterdam gaat minder bouwen

De gemeente Amsterdam heeft een deel van de bouwplannen voor woningen, kantoren en bedrijfsterreinen voorlopig in de bureaula teruggelegd.

Door de verslechterende marktomstandigheden wordt ongeveer eenderde van de 334 bouwprojecten voor de periode tot 2010 opnieuw bekeken. De rest van de bouwprojecten gaat ongewijzigd door, zo maakte de gemeente woensdag bekend.

In de plannen waren oorspronkelijk 72.000 woningen vastgelegd. Daarvan worden er de komende acht jaar 52.000 gebouwd. Nieuwe kantoorruimte halveert bijna naar 1,2 miljoen vierkante meter en de omvang van bedrijfsterreinen gaat terug van 236 naar 180 hectare.

De herziening van de plannen betekent volgens een woordvoerder niet dat de bouw van een deel van de woningen en kantoren voorgoed is geschrapt. "Het gaat om het stellen van prioriteiten. Wat moeten we eerst doen, en wat daarna?".

Grote lopende woningbouwprojecten, zoals IJburg, de Zuidas en de Houthavens, worden in ieder geval voortgezet. Projecten die ter discussie staan, betreffen onder meer de ontwikkeling van de tweede fase van de woonwijk IJburg, projecten bij het Amstelstation en de Wibautstraat en woningen op de noordelijke IJ-oever.
Build for Life