Vastgoed

Amsterdam biedt opnieuw zelfbouwkavels aan

Amsterdam gaat oktober 2011 opnieuw zelfbouwkavels aanbieden tijdens een zelfbouwmarkt in de Houthavens. Dan wordt ook bekend welke kavels in 2012 en 2013 beschikbaar komen.
Eerdere experimenten op onder meer Steigereiland op IJburg hebben duidelijk gemaakt dat deze aanpak voor herhaling vatbaar is. Steigereiland is volgens de gemeente een levendige en sociaal sterke wijk geworden, waar alle beschikbare kavels bebouwd zijn. In Den Haag loopt al langer een dergelijk project en worden per jaar 1.500 woningen op deze manier opgeleverd. Amsterdam wil verschillende soorten zelfbouw aanbieden op verschillende locaties en is hiervoor op zoek naar mogelijkheden om groepen mensen samen een blok woningen te laten bouwen. Het college onderzoekt volgens woordvoerder David Pruijt nog of zelfbouw vanwege de hoge kosten ook mogelijk is voor mensen met een modaal inkomen. Zo heeft Amsterdam diverse subsidies op duurzaamheidsgebied, waarop gegadigden aanspraak kunnen maken.

Pruijt laat weten dat het de bedoeling is dat zelfbouw structureel mogelijk blijft, ook na de crisis. De gemeente wil dit mogelijk maken door onder meer de regelgeving te versoepelen. Wel moet elk voorstel getoetst worden aan bestemmingsplan en Bouwbesluit. Het streven is dat zelfbouw een volwassen onderdeel van de Amsterdamse woningmarkt wordt.

Gebaseerd op: Cobouw