Verbouwen

Amsterdam CS wordt in oude luister hersteld

Het Centraal Station in Amsterdam wordt weliswaar in oude luister hersteld, maar daarbij wordt het wel aangepast aan de moderne reizigersstromen. Het is de bedoeling dat in maart wordt begonnen met de werkzaamheden om het pand uit 1891 te renoveren. Een operatie waar 230 miljoen euro voor uitgetrokken is.

Volgens projectmanager Han Berends van Proail zullen de verlaagde plafonds uit de stationshal verdwijnen, net als de blauw-witte tegels op de vloer en de winkels en kantoren in de hal zelf. De overkapping blijft onaangetast, maar zal meer in het oog springen. De klassieke hal zal straks het eindpunt zijn van de HSL die naadloos moet overgaan naar bussen, trams en metro en de Noord-Zuidlijn. Voorts wordt ruimte gemaakt voor 10.000 extra ondergrondse fietsenstallingen op drie verschillende locaties. Het ontwerp is van Benthem Crouwel, Tak Architecten is ingehuurd om het restauratiedeel te begeleiden.

Naast de hal wordt de 100 meter lange middentunnel, die toegang geeft tot de zes perrons, drastisch aangepakt. Bovendien worden ondergronds twee passages gemaakt die de stadshelften verbinden, met daarin winkels en horeca. De geplande oplevering is in 2017. Projectleider Berends verwacht dat de ingewikkelde logistiek nog voor problemen kan zorgen.

Gebaseerd op: Cobouw