Algemeen

Amerikaanse droom projectontwikkelaar

De droom van de Amerikaanse projectontwikkelaar H. Brown van Brown Companies krijgt gestalte op de oostelijke punt van Long Island, in Sagaponac, op twee uur rijden van New York. Hier verrijzen 34 woonvilla’s, elk ontworpen door steeds een andere architect.

Sagaponac ligt in een bosrijke omgeving aan de Atlantische Oceaan op Long Island. Brown kocht er in 1994 40 hectare bouwgrond voor 1,6 miljoen dollar. Hij vroeg zijn vriend Richard Meier (architect van onder andere het Haagse stadhuis) 34 architecten te selecteren om een vrijstaande woonvilla te ontwerpen voor het Sagaponac-project.

De uitgekozen architecten kregen volledig de vrije hand. De enige voorwaarde was dat de bouwprijs ergens tussen de 1 en de 5 miljoen euro moest liggen. The American dream dus. Onder de architecten bevinden zich wereldberoemde namen als Henry Cobb, Michael Graves, Richard Rogers, Steven Holl en Shigeru Ban, maar ook de minder bekende jongere generatie is present. Het enige Nederlandse bureau is MVRDV. Het bouwt op perceel nr. 8 een paalwoning met drie slaapkamers, drie badkamers, een gastenkamer en een zwembad.
In de laatste editie van het bedrijfsblad van de Duitse fabrikant Emco staat een uitgebreid artikel over Sagaponec. Deze fabrikant heeft een direct belang bij het project, omdat het de badkameraccessoires levert van een tiental villa’s. Emco kreeg de iF design award 2003 voor het handdoekkenrek uit de serie Eposa. De op de Bauhaus stijl geïnspireerde serie Liaison is de nieuwste lijn van het bedrijf.

Bekijk ook de special van dit project
Build for Life