Algemeen

Amerikaanse code voor groen cement

De Amerikaanse Portland Cement Association (PCA) heeft een vrijwillige code geformuleerd om cement en beton op een meer duurzame wijze te produceren en te gebruiken.

Een vrijwillige code om cement en beton op een meer duurzame wijze te produceren en te gebruiken is onderdeel van een meerjarenstrategie van de Amerikaanse cementindustrie om negatieve milieu-effecten van productie en gebruik van cement terug te dringen.

De Amerikaanse Portland Cement Association wil ook aan architecten, bouwbedrijven en overheden laten zien hoe het gebruik van cement en beton kan aansluiten bij nieuwe trends in duurzaam bouwen.
Steeds meer Amerikaanse overheden willen dat gebouwen die worden gebouwd met belastinggelden, voldoen aan zeer scherpe milieueisen. Deze groene trend slaat ook over naar particuliere bouwprojecten. D. Sheperd, directeur duurzame ontwikkeling van de PCA, zegt dat het naleven van de PCA-code ervoor zal zorgen dat in 2020 de uitstoot van kooldioxide door cementfabrieken 10 procent lager zal zijn dan in 1990 het geval was. De productie van ovenstof moet door het naleven van de code in 2020 60 procent lager zijn.

Energieverbruik
In de code worden ook nieuwe methoden geformuleerd om afval te beheren, emissies terug te dringen, afvalproducten te recyclen, efficiënter energie te gebruiken en grondstoffen te besparen. De Portland Cement Association wijst erop dat de cementproducenten in Amerika het gemiddelde energiegebruik voor de productie van een ton cement sinds 1970 reeds met 30 procent hebben verminderd. De totale uitstoot van zwaveldioxide door de cementindustrie daalde tussen 1970 naar 2001 van 600 ton naar 150 ton.

Grootste fabriek
De schonere productie van cement door het naleven van de duurzame code van de PCA zal bedrijven ook helpen bij het krijgen van vergunningen voor nieuwe cementfabrieken. De firma Holcim heeft een plan om voor ca 600 miljoen dollar in de buurt van St. Louis de grootste cementfabriek van Amerika te bouwen. De vergunning voor deze fabriek, die per jaar 4.4 miljoen ton cement moet gaan produceren, wacht op goedkeuring van de EPA, het Amerikaanse ministerie van milieu.
Build for Life