Keukens

Amerikaans icoon in de Belgische keuken

Het legendarische Amerikaanse topmerk van keukenapparaten KitchenAid lanceert vanaf januari 2008 zijn ‘Kitchen for cooks’-concept op de Benelux-markt. Dat is goed nieuws voor de gepassioneerde fijnproever die - met een kwaliteitsuitrusting binnen handbereik – een professioneel resultaat wil bereiken. Met dat tikkeltje meer, want het KitchenAid-gamma combineert zeer hoge functievereisten met een stijlvol design, eigentijdse kleuren en een uiterst hoogwaardige afwerking. Niet voor niets dat KitchenAid in de Verenigde Staten een cultmerk is geworden en de eerste keuze van topkoks voor hun privékeuken. De introductie van een ‘primus inter pares’.

KitchenAid staat synoniem voor prestige, kwaliteit en innovatie. Gebruiksgemak én professionele prestaties, elegantie én robuustheid tegelijk. Het eenvoudige, functionele maar tijdloze design werd aan het begin van de jaren ’30 ontwikkeld en blijft tot op vandaag grotendeels overeind. KitchenAid heeft ook enkele historische innovaties achter zijn naam staan, zoals de eerste vaatwasmachine en mixer/keukenrobot, en ontwikkelt nog steeds opmerkelijke en vernieuwende toepassingen.

Voor elke keukenactiviteit het ultieme instrument

Doelgroep van KitchenAid zijn foodies die met plezier en passie in de keuken staan. In de markt perfect gepositioneerd naast de absolute topmerken, onderscheidt KitchenAid zich door zijn allesomvattende gamma: grote en kleine huishoudelijke apparaten én keukengerei voor het geheel van keukenactiviteiten; van het voorbereiden, koken en serveren, tot het bewaren en reinigen. Na de lancering van de grote inbouwtoestellen in Frankrijk, Italië en het VK afgelopen jaar, volgt nu, vanaf januari 2008, de Benelux. In 2009 zal het merk zijn intrede doen op de Duitse markt.

De kleine huishoudapparaten van KitchenAid zijn al sinds 1994 in België verkrijgbaar. De Artisan mixer/keukenrobot kent wellicht iedereen. Met zijn karakteristieke retro-design en decoratieve kleuren is hij sinds decennia een cultobject in de Amerikaanse keuken. Een precisie-instrument ook, geleverd met talrijke accessoires en functies om met de ultieme snelheid en precisie te mixen, mengen, hakken, snijden, raspen en kneden. Een stevig ontwerp en een breed gamma kleuren om jarenlang mee te gaan.

Nog in deze groep van kleine huishoudapparaten:
- Broodrooster
- Espressomachine
- Koffiemolen
- Blender
- Foodprocessor

De grote huishoudapparaten van KitchenAid moeten niet onderdoen voor die van de beste restaurants. De ovens bijvoorbeeld werden ontworpen in samenwerking met topkoks om uitzonderlijke prestaties te bieden. Zo garandeert de Multiflow-technologie een gelijkmatige luchtcirculatie en verdeling van de warmte. Dit resulteert in consistente kookprestaties, zonder dat je om de haverklap je gerecht moet draaien of hoger of lager plaatsen. Ook met niet- doorbakken of te gare gerechten wordt komaf gemaakt met de speciale kerntemperatuurmeter, die de oven automatisch uitschakelt wanneer de juiste temperatuur bereikt is. Met zestien professionele functies (voor braden, bakkerij en patisserie) steeds een professioneel resultaat verzekerd. Het EasyClean roest- en vingerafdrukvrij staal zorgt voor een blijvend nieuw uitzicht van het apparaat, de CoolDoor-technologie voor maximale veiligheid.

Nog in het assortiment grote huishoudapparaten:

Koken:
- Kookplaten (gas, vitrokeramisch, inductie, duo)
- Ovens (combi microgolf/stoom, multiflow, duo-stoom, speed)
- Warmhoudladen
- Barbecues
- Afzuigkappen (wand, eiland, inbouw)

Bewaren:
- Koelkasten (Amerikaans, inbouw combi)
- Koelladen
- Wijnkoelers, -laden, -bewaarkast
Reinigen:
- Afwasautomaten
- Vaatwasladen

KitchenAid biedt ook een scala kookaccessoires aan en maakt daarmee de totale keukenervaring rond. Het keukengerei valt op door de ergonomische vormgeving en werd ontworpen om echte liefhebbers een professioneel handje toe te steken. Deze stevige accessoires in trendy zwart of rood beschikken over een grijpvaste greep. Bovendien zorgen specifieke houten opbergmodules ervoor dat alles mooi op zijn plaats ligt: één van de geheimen van een echte topkok.

Het gamma kookaccessoires bestaat uit:
- blikopener, schiller, flesopener, keukenschaar, kurkentrekker, draadgarde, pizzasnijder, ijslepel aparte verkrijgbaar of als ‘mix’ in houten module
- messenset
- barbecueset (vork, tang, spatel)
- keukengadgetset (blikopener, draadgarde, pannenlikker, schiller, ijslepel)

De KitchenAid successtory

Tijdloos design, technologie en beproefde betrouwbaarheid staan centraal in het succesverhaal van KitchenAid, dat begint in Troy, Ohio in 1908.

1908: Ingenieur Herbert Johnson ontwerpt een machine die manueel deeg mixen in bakkerijen naar het verleden verwijst.

1919: Johnson commercialiseert het toestel voor huishoudelijk gebruik. De naam ‘KitchenAid’ wordt geboren door de dolenthousiaste reactie van de echtgenote van een van de bedrijfsmanagers, die het nieuwe toestel uittest. Ze riep uit: “I don’t care what you call it, it’s the best kitchen aid I’ve ever had”. (Het maakt me niet uit hoe je het noemt, dit is de beste keukenhulp die ik ooit heb gehad). Het systeem van in wijzerzin draaiende kloppers is tot vandaag grotendeels ongewijzigd.

1920: De ‘Stand Mixer’ wordt de eerste keukenrobot ter wereld en kan voortaan ook snijden, mengen, hakken ... en wordt een gigantisch succes, mede door de veralgemening van de elektriciteit in huishoudens. Aan het begin van de jaren ’30, ten tijde van de ‘grote depressie’, wordt de visionaire designer Egmont Arens aangetrokken, die het model aan het budget van de huishoudens aanpast. Hij ontvangt daarvoor prestigieuze prijzen en KitchenAid besluit het design resoluut aan te houden in de hele collectie.

1937: De keukenrobot wordt uitgerust met diverse accessoires en krijgt zijn definitieve vorm.

1949: KitchenAid produceert de eerste vaatwasmachine voor huishoudelijk gebruik.

1950: Verschillende nieuwe kleuren maken van de Artisan mixer/keukenrobot een revolutionair object in het eeuwig witte decor van de toenmalige keuken.

1986: Het gamma inbouwapparaten wordt gelanceerd in de VS.

2001: KitchenAid vervolledigt zijn productlijn met een assortiment keukenaccessoires.

Naar Europa

In 1994 maakt KitchenAid zijn eerste opwachting in Europa. In België wordt het gamma kleine keukenapparaten geïntroduceerd. Het duurt evenwel nog tot 2008 voor het complete productaanbod – de grote toestellen en de accessoires - zijn intrede doet. Qua timing zit KitchenAid alvast op het juiste spoor, nu de renaissance van het lekker koken en genieten snel terrein wint van de ‘snel en gemakkelijk’-formule die jarenlang het gastronomische leven van de moderne mens domineerde. De exclusievere keuken vandaag wordt meer en meer een gewaardeerde ontmoetingsplaats, waar je – niet zonder enige fierheid - gasten kan ontvangen én culinair op en top genieten. En dat is precies waar KitchenAid voor staat.