Algemeen

Ambassade in Berlijn veel te duur

De bouw van de nieuwe Nederlandse ambassade heeft 24 miljoen euro meer gekost dan was begroot. Dit blijkt uit antwoorden van minister Bot (Buitenlandse Zaken) op vragen van LPF-Kamerlid Herben. Op een oorspronkelijke begroting van 33 miljoen euro betekent dit een overschrijding van 70 procent.

Volgens de bewindsman ligt de oorzaak van de overschrijding in het moeizame en complexe bouwproces, waardoor de looptijd en de kosten niet in de hand te houden waren. Ook het ingewikkelde architectonische ontwerp van toparchitect Rem Koolhaas heeft hiertoe bijgedragen. De bouw van het futuristische gebouw begon in 1996. Er is toen vanwege de "bijzondere relatie met Duitsland in samenhang met de historische verhuizing van de ambassade van Bonn naar Berlijn gekozen voor een uniek architectonisch ontwerp", zo verdedigt Bot de grandeur van het gebouw.

Het extra geld voor de kosten wordt opgevangen binnen de begroting van Buitenlandse Zaken. Voor Mat Herben is het "één keer en nooit weer ". "Je kunt het mensen in tijden van bezuinigingen niet uitleggen dat ambtenaren in zulke prestigieuze gebouwen werken omdat de bilaterale contacten dat zouden vereisen", aldus het verontwaardigde Kamerlid. " Politici komen elkaar in Brussel en Straatsburg om de haverklap tegen. Waarom moet je zoveel geld steken in 'dubbele netwerken'?" Herben had liever gezien dat het geld gebruikt was voor "echte handelsbevordering".

Ook PvdA'er Frans Timmermans, zelf aanwezig bij de opening, vindt de overschrijding "onvoorstelbaar". "En daarbij komt dat het gebouw helemaal niet opvalt tussen al die andere futuristische gebouwen in Berlijn", aldus Timmermans.
Build for Life