Algemeen

Als het ware spuiten om een hoekje

Mensen die veel gebruik maken van verfspuiten kunnen zich verheugen op een nieuwe verfspuit die op diverse punten is verbeterd. Een spuit met bijvoorbeeld een instelbare spuitkop, waarmee je in zekere zin om een hoekje kunt spuiten.

“De luchtspuitkop van de verfspuit is draaibaar ten opzichte van de handgreep om een as die haaks staat op het luchtkanaal”, schrijft de aanvrager van octrooi 1025337, om dat iets verder nog wat aan te scherpen tot “draaibaar om een as die haaks staat op de spuitrichting en haaks op de zijvlakken van de luchtspuit”.

In gewone taal komt het erop neer dat je de spuitrichting van de verfspuit naar boven of beneden kunt verstellen. Zodat je dus niet meer langdurig je hand en pols hoeft te verdraaien bij het spuiten van bijvoorbeeld de onderkant van een tafel of de bovenkant van een autodak.
Het principe van de verfspuit bestaat al behoorlijk lang en uitvinder R. Cornelissen is er eens goed voor gaan zitten in een poging die oude vertrouwde spuit op verschillende punten nog eens wat te verbeteren.

Zwenkbaar
De zwenkbare spuitkop is een van zijn aanpassingen, maar er zijn er meer. Zo gaat zijn octrooi 1024774 over een nieuw type verfbeker die het tijdrovende schoonmaken overbodig moet maken. En een derde octrooi gaat over een verfspuitopening waarvan de grootte zich automatisch instelt. En dan heeft hij daarnaast nog een handvol verbeteringen geoctrooieerd. De verbeterde, tot nu toe naamloze verfspuit is nog niet in productie genomen, laat staan in de handel verkrijgbaar.
Cornelissen: “Er zijn wel onderhandelingen geweest, onder andere met een grote Duitse fabrikant, maar die liggen nu even in de kast. Op dit moment ben ik bezig met producten voor de doe-het-zelf markt, in samenwerking met een Nederlandse groothandel.” Het gaat om producten die het hanteren van kwast, blik en roller vereenvoudigen.
De gewezen schilder/spuiter heeft zijn verfvindingen ondergebracht in het nu zes maanden oude bedrijfje Arcon Painting Products. Op de vraag of hij nog meer ideeën heeft begint hij te lachen. “Ik heb een heel boek vol mijnheer, maar het aanvragen van een octrooi is een kostbare geschiedenis. Ik ben nu bezig met iets nieuws, waar de proefgebruikers erg enthousiast over zijn. Daar moet u liever nog maar niet over schrijven.”
Build for Life