Algemeen

Alleen het laatste stukje van een file is een Batibouw-file!

De vakfederatie Febelux, die de belangrijkste beursorganisatoren en hallenexploitanten in België en het Groot-Hertogdom Luxemburg vertegenwoordigt, reageert op de tendentieuze berichtgeving in Het Laatste Nieuws (‘Hele week verkeerschaos door succes Batibouw’) van maandag 26 februari jongstleden.

Met een geschiedenis van 48 jaar is Batibouw één van de belangrijkste manifestaties die door FISA, Febelux-lid, georganiseerd worden. Elk jaar trekt de beurs meer dan 350.000 bezoekers. Voor 70.000 mensen die beroepshalve in de bouwsector actief zijn, is Batibouw een niet te missen jaarlijkse afspraak.

De massale belangstelling voor de manifestatie zorgt voor een bijkomende verkeersdruk op een aantal verkeersassen die ook in normale omstandigheden onder druk verkeer te lijden hebben: de Brusselse ring, de Houba de Strooperlaan en de onmiddellijke perimeter van Brussels Expo. De overlast beperkt zich in hoofdzaak tot de avondspits. ’s Ochtends en overdag is de toestroom naar Batibouw dermate gespreid dat er nauwelijks meer overlast is dan buiten de beursperiode.

In de artikels wordt systematisch van “Batibouw-files” gesproken, - alsof de Brusselse ring op andere dagen filevrij is. Dat het einde van de krokusvakantie een pak extra verkeer met zich meebrengt, dat door de slechte weersomstandigheden wat moeizamer verloopt, wordt daarbij over het hoofd gezien. Slechts het laatste stukje van een aantal files in de onmiddellijke omgeving van Brussels Expo kan terecht een Batibouw-file genoemd worden.

Ook bij de berekening van het prijskaartje heeft Febelux bedenkingen. Een uur filerijden kost 10 euro per personenwagen en 46 euro per vrachtwagen, concluderen enkele redacteurs. De onderzoekscel Transport & Mobility van de KU Leuven hanteert een prijsvork 6€-20€. Een markant verschil dat de hele calculatie op losse schroeven zet.

In de veronderstelling dat alle verkeersproblemen in België gedurende de 10 beursdagen van Batibouw volledig op het conto van de manifestatie kunnen geschreven worden, dan zou het gaan om 3 miljoen euro. Dat is een peulschil in vergelijking met het economisch effect dat door Batibouw gegenereerd wordt. Bijna 1.000 in hoofdzaak Belgische firma’s exposeren op Batibouw en genereren daar een aanzienlijk deel van hun jaaromzet.

Tijdens het salon en tijdens de periode van opbouw en afbouw zijn alle hotels in een brede kring rond Brussels Expo volzet en ook restaurants doen gouden zaken. Naast de vele duizenden standmedewerkers zijn tijdens de opbouw en afbouw immers ook tot 10.000 geschoolde vaklui in het tentoonstellingspark actief. Ook zij consumeren, dus ook zij dragen bij aan de economische impact van de beurs.

Febelux wijst er op dat FISA, organisator van Batibouw, alle mogelijke maatregelen genomen heeft om de verkeersoverlast tot een minimum te beperken. Zo werd in samenwerking met de NMBS een B-dagtrip ontwikkeld. In overleg met de MIVB werd bijkomende capaciteit voorzien voor de metrolijn 1A en de tramlijnen die Brussels Expo bedienen. Binnen de vakfederatie geldt de aanpak van FISA als een schoolvoorbeeld van constructieve samenwerking met de ordediensten, de hallenexploitant, de toeleveranciers en de omwonenden.

Ook interessant


Build for Life