Algemeen

All-inakkoord matigt lonen in bouwsector met 1 procent

Het all-inloonakkoord in de bouwsector doet de lonen in 2005 en 2006 1 procentpunt minder snel stijgen dan met een gewone collectieve arbeidsovereenkomst. In de metaalindustrie is het matigende effect beperkt tot 0,4 procentpunt. Bij all-inakkoorden wordt een hoger dan verwachte inflatie in mindering gebracht van de afgesproken reële loonstijging.

De lonen in België stijgen in 2005 en 2006 sneller dan in onze buurlanden. Om onze concurrentiekracht op te vijzelen, suggereerde gouverneur Guy Quaden van de Nationale Bank in december dat de sociale partners in 2006 een competitiviteitspact zouden sluiten en de zogenaamde all-inloonakkoorden zouden veralgemenen. Premier Guy Verhofstadt schaarde zich al achter het idee. Ook de werkgevers staan positief. De vakbonden lieten in een reactie weten over de formule te willen praten.

All-inakkoorden bestaan al in enkele sectoren, waarvan de bouw, de voedingssector en de metaalindustrie de belangrijkste zijn. 440.000 arbeiders, 40 procent van het totale aantal, vallen onder een all-inloonakkoord.
Build for Life