Algemeen

Algvorming gebouwen heeft ook constructieve oorzaak

Met voldoende water, voedingsstoffen, licht en koolstofdioxide op de buitengevel zijn alle ingrediënten in huis voor algengroei. Maar er zijn aanwijzingen dat behalve vervuiling van het geveloppervlak ook constructieve aantasting mogelijk is. Vanwege de esthetische vervuiling en de technische degradatie hebben Stichting Bouwresearch (SBR) en TNO Bouw het initiatief genomen om praktische aanbevelingen te formuleren teneinde algvorming aan te pakken. De resultaten van het onderzoek zijn gebundeld en uitgegeven onder de titel ‘Bealging steenachtige materialen, Over algen in de bebouwde omgeving’. De publicatie van rapporteur dr.ir. O.C.G. Adan van TNO Bouw bevat een compilatie en herziening van een eerdere SBR-handleiding.

De bedoeling van het boekje is aan te geven welke praktische mogelijkheden er zijn om algen duurzaam en effectief te bestrijden en hoe in ontwerp en realisatie van een gebouw de kans op groenverkleuring is te verkleinen.

De samenstellers schenken aandacht aan de algen als organismen met voorwaarden waaronder zij groeien en wat de consequenties hiervan voor een constructie zijn. Maar met name de praktische aanwijzingen zijn voor bouwers interessant. Het boekje schenkt aandacht aan detaillering, materiaalkeuze en preventieve en curatieve bestrijdingsmiddelen. Interessant zijn bijvoorbeeld de opmerkingen over hydrofobering omdat over het algemeen wordt gedacht dat een waterafstotende behandeling algvorming afdoende tegengaat. Bij mineraal- of kunstharsgebonden pleistersystemen blijkt hydrofobering echter niet tot vermindering van algengroei te leiden. Bij kalkzandsteen daarentegen is hydrofobering uitermate geschikt en nog effectiever dan chemische bestrijdingsmiddelen. Het boekje besluit met een bronnenvermelding.
Build for Life