Architectuur

Afstudeerscriptie wint KNOB Stimuleringsprijs

De KNOB Stimuleringsprijs werd vrijdag uitgereikt aan Hannes Pieters voor zijn afstudeerscriptie. Volgens de jury werpt zijn onderzoek nieuw licht op architectuur als representatie in de 20ste eeuw.

In zijn vier delen tellende onderzoek neemt Pieters de lezer mee door de geschiedenis van de Koninklijke Bibliotheek van België, het ontwerpproces voor en na de Tweede Wereldoorlog om uiteindelijk ook het interieur nader uit te diepen. Pieters heeft zijn masterproef afgelegd aan de Faculteit ingenieurswetenschappen van de Universiteit Gent.

De jury over de afstudeerscriptie van Pieters: ‘Zijn veelomvattende en gestructureerde onderzoek sluit zowel aan bij het actuele internationale debat over ‘monumentaal modernisme’ als dat over 'uitdrukking van de identiteit.’

De KNOB Stimuleringsprijs bestaat uit een geldbedrag van 1.000 euro. De prijs is in het leven geroepen om beginnende onderzoekers op het gebied van cultuurhistorisch en archeologisch erfgoed in Vlaanderen en Nederland een podium te bieden. De inzendingen die meedongen naar de prijs liepen uiteen van restauratie- en transformatievoorstellen voor historische monumenten tot monografieën van architecten en bouwwerken.

De KNOB is het platform voor wetenschappelijke en beleidsmatige kennisuitwisseling op het gebied van cultuurhistorische en archeologisch erfgoed.