Duurzaam Bouwen

Afschaffing belastingvermindering passiefhuizen geschrapt

Het Grondwettelijk Hof vernietigde op verzoek van enkele passiefhuisbouwers op woensdag 8/5 gedeeltelijk de wet op de afschaffing van de belastingaftrek voor passiefhuizen (en lage/nulenergiewoningen). Daarmee geeft het Hof het signaal dat het niet correct was dat bouwheren met energiezuinige plannen door de afschaffing eind 2011 plots voor het blok kwamen te staan. Ze hadden zich immers verbonden om zeer energiezuinig te bouwen, maar de spelregels veranderde nadien waardoor ze plots niet langer de belastingvermindering konden genieten.

Tegen deze uitspraak van het Hof is geen beroep meer mogelijk en de federale regering moet nu een nieuwe wet uitwerken die de discriminatie wegwerkt in de overgangsbepaling. Die behandelde de belastingplichtigen verschillend al naargelang ze al dan niet tijdig een passiefhuiscertificaat konden voorleggen. Ze discrimineerde bovendien t.o.v. de andere afgeschafte fiscale maatregelen (zonnepanelen, condensatieketel, etc...) waar de datum van het contract en niet van een certificaat bepalend was voor het in aanmerking komen voor een eventuele belastingvermindering.

De federale regering, de administratie en het Passiefhuis-Platform zullen wellicht overleg starten om te bepalen hoe de dossiers van de benadeelden alsnog kunnen behandeld worden.

Ook interessant