Algemeen

Aantal starters in de bouw steeg vorig jaar met 18%

Het aantal starters in de bouwsector (zelfstandigen en ondernemingen) neemt de jongste jaren toe. In 2004 zagen 6.003 bouwondernemingen het levenslicht. In 2003 waren dat er 5.080. Bijna alle bouwberoepen zitten in de lift. Uitschieters zijn de slopers van gebouwen (200 starters, een stijging met 140% ten opzichte van 2003), aannemers van grondverzet (o.a. graven, ophogen, egaliseren en nivelleren van bouwterreinen) (268, een stijging met 43%), stukadoors (256, een stijging met 34%), aannemers van isolatiewerkzaamheden (103, een stijging met 32%), schilders (291, een stijging met 27%), elektriciens (962, een stijging met 21%), schrijnwerkers (559, een stijging met 10%) en aannemers woningbouw (639, een stijging met 9%).

Opvallend is het jaarlijks groeiend aantal startende zelfstandigen in bijberoep. De jongste officiële cijfers van 2003 gewagen van 1.293 startende ‘bijberoepers’ of een stijging met 20% tegenover 2002.

Vereenvoudigen van startersformaliteiten

Bouwunie juicht het groeiend aantal starters toe. Ze worden blijkbaar steeds minder afgeschrikt door de waslijst van formaliteiten die een nieuwe ondernemer moet doorlopen. De opstart van de ondernemingsloketten is daar wellicht niet vreemd aan. Het ondernemingsloket vervult een aantal formaliteiten waarvoor de starter vroeger bij verschillende instanties moest langslopen. Het kijkt na of de starter aan alle startvoorwaarden voldoet (bewijs van beheerskennis en eventueel van beroepsbekwaamheid), het kent een ondernemingsnummer toe en registreert de nieuwe onderneming in de Kruispuntbank van de Ondernemingen, zorgt voor de inschrijving bij een sociaal verzekeringsfonds, BTW en RSZ. Een belangrijke stap in de vereenvoudiging van de startersformaliteiten.

In de vereenvoudigingsdrang is het wel oppassen geblazen voor het spreekwoordelijke weggooien van het kind met het badwater. De zaken vereenvoudigen betekent niet dat alle reglementeringen meteen moeten afgeschaft worden. Dergelijke stemmen gaan op voor de vestigingsreglementering. Deze zorgt ervoor dat ondernemers een minimum aan bedrijfskennis en technische bagage hebben. Onontbeerlijk om met succes een zaak op en uit te bouwen. Zeker in een tijd van toenemende reglementeringen en evoluerende technieken. Uit studies blijkt dat het vooral jonge bedrijven zijn die failliet gaan door een gebrek aan ervaring, te weinig startkapitaal, een gebrekkige organisatie of een verkeerde financiële politiek.

Bouwunie pleit voor een modernisering van de bestaande vestigingswetgeving voor de bouwsector. Modernisering staat dan voor het eenvoudiger én efficiënter maken. Het vestigingsattest moet een kwaliteitslabel zijn, een garantie voor de consument dat de aannemer het werk volgens de regels van de kunst uitvoert. Het behoort dan ook tot de taak van de overheid om het risico op slecht uitgevoerde bouwwerken -met vaak dramatische gevolgen voor de gezinnen die daarmee geconfronteerd worden-
zoveel mogelijk te beperken en de veiligheid van de consument te helpen waarborgen. Want of het nu gaat om plak-, schilder- of metselwerk, steeds loopt de consument enorme financiële risico's ingeval van gebrekkige uitvoering.

Het is duidelijk voor Bouwunie dat de markt toegankelijk moet zijn voor alle serieuze kandidaat-aannemers. Bouwunie pleit trouwens voor de bevordering van het ondernemerschap. Dit kan alleen als de kandidaat geen loodzware procedures moet doorlopen. Eenvoud en transparantie zijn dus de boodschap. Zonder daarbij de minimumcompetenties die een aannemer moet hebben uit het oog te verliezen. "Starten met een eigen zaak" gebeurt best met voldoende kennis van zaken, aldus Bouwunie.
Build for Life