Vastgoed

Aanpak van woonoverlast lijkt te werken

De aanpak van woonoverlast in Nederland leidt er niet alleen toe dat rechters huurders makkelijker uit hun huis zetten, ook lijken huurders zich meer bewust van de gevolgen van hun gedrag. Dit stellen betrokken instanties die aan het terugdringen van woonoverlast werken.

`Als er een goed dossier ligt over een huurder die voor overlast zorgt, zet de rechter diegene veel sneller uit huis`, zegt Anton van der Vlist, directeur strategie en beleid bij woningcorporatie Vestia. Volgens Van der Vlist, de Rotterdamse wethouder Hamit Karakus van Wonen en het Platform Woonoverlast keert het tij ook in maatschappelijk opzicht. `Vroeger moest je bij een rechter hemel en aarde bewegen om iemand een woning uit te krijgen`, aldus Van der Vlist. `Dat gaat nu gemakkelijker. En dat heeft een kettingreactie in de samenleving tot gevolg. Huurders weten dat asociaal gedrag niet meer wordt getolereerd.`

Het door Rotterdam gehanteerde gele en rode kaartensysteem wordt nu ook in veel andere gemeenten toegepast. De gele kaart is een laatste waarschuwing, de rode kaart betekent het huis uit. Volgens Karakus heeft de betere samenwerking tussen corporaties, gemeenten en politie tot de maatschappelijke verandering geleid, ook bij de rechters.

Gebaseerd op: Het Parool